05.03.2016

DESER Z KREMEM KASZTANOWYM

Deser z kremem kasztanowym




Kasztany, morele, jadalne kwiaty nasturcji, to trochę wspomnienie jesieni, jednak dzięki przemysłowi spożywczemu (...i globalizacji:)) możemy nawet owoce letnie mieć cały rok, a cóż dopiero jesienne:) 
Zakupiłam wspaniały krem kasztanowy w tubce i zachciało mi się zjeść kasztanowe ciastko.
 Jest to smaczna beza z puree kasztanowym.

Potrzebne składniki:

na bezę:
90g białek
165g cukru drobnego
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny

na mus kasztanowy:
150g puree z jadalnych kasztanów
100g białej czekolady

100g śmietany 30%
150g ubitej kremówki

dodatkowo:
wiórki czekoladowe
kilka łyżek puree z kasztanów jadalnych
morele i kwiaty nasturcji do dekoracji


Sposób wykonania:

1. Cukier z białkami umieszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru, zestawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Przekładamy do szprycy i formujemy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, okrągłe, płaskie bezy. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Piekarnik wyłaczamy, a bezy zostawiamy w zamkniętym piekarniku. Bezy można zostawić nawet na całą noc w piekarniku.



2. Śmietanę podgrzewamy, zalewamy pokruszoną białą czekoladę. Studzimy. Jeszcze płynną czekoladę mieszamy z puree kasztanowym, następnie dodajemy śmietanę, delikatnie mieszając.


3. "Montujemy" ciastka. Na spód kładziemy bezę, na nią kasztanowy krem, bitą śmietanę, puree kasztanowe, znowu bitą śmietanę i na górze posypujemy wiórkami czekoladowymi.


Deser można też podać w szklanych naczyniach bez bezy ( mniej cukru :))



Deser podany na talerzu z bitą śmietaną owocami i kwiatami jest bardziej efektowny.


A może nie? :)
 Zostawmy to najlepiej do oceny konsumentów.


Smacznego!

2 komentarze: