04.03.2016

BROWNIES PIROUETTE

Brownies Pirouette




Ciasto o amerykańskich korzeniach, chociaż przepis francuski, ...oczywiście Christophe Michalak:) Znowu się nie zawiodłam, przepis na ciasto znakomity, będę go używać w różnych innych kombinacjach. Krem też jest wspaniały. Zadziwia mnie technologia francuskich cukierników. Ten krem to przecież podstawowo tylko śmietana i cukier, ...a jak fantastyczną można dostać miksturę, i w smaku i w teksturze!



Potrzebne składniki:

na ciasto:
120g orzechów ziemnych
95g brązowego cukru
95g cukru Muscovado
75g żółtek (4 żółtka)
110g białek (3 białka)
120g gorzkiej czekolady
210g masła
20g gorzkiego kakao
50g mąki pszennej

na karmel:
145g cukru
6g syropu glukozowego
70ml śmietanki

na krem:
210g karmelu
7g żelatyny w listkach
420ml śmietany 36%

dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady do dekoracji




Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy formę 30cm na 25cm. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni z termoobiegiem.
2. Orzechy siekamy, a następnie prażymy na gorącej patelni. Studzimy.
3. W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem. 
4. Żółtka, białka i oba rodzaje cukrów mieszamy trzepaczką, dodajemy czekoladę z masłem, mieszamy dalej trzepaczką. Nie używamy miksera, to ciasto nie powinno być napowietrzone.
5. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie mieszamy. Dodajemy orzechy.
6. Masę wylewamy do formy, pieczemy około 15 minut. Patyczek włożony do ciasta nie powinien być mokry od masy, ale powinno być na nim przylepionych kilka okruszków ciasta. Brownie nie powinno się przesuszyć. To ciasto powinno być w środku wilgotne, a na wierzchu mieć chrupiącą skórkę.
7. W rondelku rozgrzewamy śmietanę z glukozą, w drugim rondelku rozgrzewamy cukier na suchy karmel. Jak uzyska bursztynowy kolor wlewamy do niego  śmietanę, jeszcze chwilę podgrzewamy, energicznie mieszając. Do gorącego karmelu wrzucamy, namoczoną i odciśniętą, żelatynę. Studzimy. Ubijamy śmietanę i delikatnie mieszamy z karmelem. Wykładamy na brownie i wkładamy do lodówki.



8. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dekorujemy czekoladą, według swojego pomysłu. 





Do dekoracji talerza użyłam roztopionej czekolady. Czekoladę wlałam do rożka zrobionego z papieru do pieczenia i wycisnęłam wzory na talerz.







Smacznego!







4 komentarze:

  1. Mogła bym jeść co dziennie takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się Twoje przepisy. W końcu ktoś ambitny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:) Staram się:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń