18.03.2016

CUPCAKES KARMELOWE KAKTUSY

Cupcakes karmelowe kaktusy



Dosyć dawno nie zabawiałam się dekorowaniem cupcakes. Tak to można nazwać, bo nie jest to kucharzenie, tylko zabawa:) Taka zabawa zabiera zazwyczaj sporo czasu, ale jest odpoczynkiem i ...formą kreacji artystycznej:) Przy odpowiednim nakładzie pracy, efekt może przynieść satysfakcję, szczególnie, gdy budzi zachwyt innych:)
Zapraszam na jadalne...kamienie, jadalny piasek i jadalne kwiaty:)




Przepis na ciasto adaptowałam z przepisu Małgosi, z jej bloga Wędrówki po kuchni, przepis na babkę Snickers.

Potrzebne składniki:

na ciasto:
185g mąki pszennej
3 jajka
90g masła
90ml mleka
90g brązowego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki dulce de leche
1 łyżeczka pasty waniliowej

na krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
120g cukru pudru
80ml śmietany 36% w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka pasty waniliowej
3 łyżki dulce de leche

na dekoracje:
3 łyżki zmielonych ze skórką migdałów 
2 herbatniki
4 karmelowe bezy
3 ciastka oreo
barwnik zielony
czekoladki w kształcie kamyków
kwiatki z masy cukrowej

Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Jajka mieszamy trzepaczką z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Masło podgrzewamy z mlekiem, aż się stopi. Do jajek dodajemy na przemian mąkę i mleko z masłem. Dodajemy pastę waniliową i dulce de leche. Masę wylewamy do papilotek na cupcakes. Pieczemy, małe około 12 minut, duże około 18 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Nie przetrzymujemy w piekarniku za długo ciastek, żeby nie były za bardzo wysuszone. Studzimy na kratce.





2. Rozdrabniamy ciastka, łączymy z mielonymi migdałami. Będą imitować ziemię. 
3. Miksujemy masło z cukrem na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodajemy śmietanę i pastę waniliową. 2/3 masy odkładamy i miksujemy z zielonym barwnikiem, do pozostałej części dodajemy dulce de leche i mieszamy.
4. Każdą babeczkę ścinamy od góry, na prosto. Smarujemy cienką warstwą kremu karmelowego, obsypujemy pokruszonymi ciastkami. Zielony krem wkładamy do worka cukierniczego i formujemy dekoracje, które imitują kaktusy.












Smacznego!




4 komentarze:

  1. Wyglądają tak realnie, że aż trudno uwierzyć że są prawdziwe! Padam do stóp. Pozdrawiam Wandziu

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :) Dopiero dzisiaj trafiłam na Twój blog i przejrzałam wiele Twoich przepisów - tworzysz niesamowite ciasta, torty i desery, po prostu sztuka cukiernicza :) czuję, że znalazłam trochę bratnią duszę, bo choć nie piekę bardzo często (gdyż nie mam warunków), również uwielbiam wykonywać skomplikowane słodkości, wymyślać sama lub czerpać pomysły od znanych cukierników. No i bardzo spodobało mi się, że nie używasz w każdym cieście najprostszego kremu z mascarpone, który taki jest obecnie modny, ale używasz też prawdziwego bogatego creme patissiere czy kremu maślanego. Serdecznie pozdrawiam, z ogromną przyjemnością będę śledzić Twój blog! Nashelly (gingerbreath.blox.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) cieszę się, że mogę Cię gościć na moich stronach, zapraszam https://www.facebook.com/sweetorangeblog/?ref=settings
      Gościłam także u Ciebie, ciekawe rzeczy i bardzo szeroka paleta! Zainspirowało mnie parę rzeczy m.in. tort raffaello:)
      Pozdrawiam serdecznie i cieszę się z tego kontaktu:)

      Usuń