Tarta wielkanocna z serem
To ciasto jest jednocześnie sernikiem i mazurkiem, takie dwa w jednym:)
Dzięki polewie czekoladowej i wielkanocnym ozdobom jest niebanalne i wyjątkowe w smaku. Polecam jako alternatywę mazurka wielkanocnego:)
Dzięki polewie czekoladowej i wielkanocnym ozdobom jest niebanalne i wyjątkowe w smaku. Polecam jako alternatywę mazurka wielkanocnego:)
Potrzebne składniki:
na spód:
300g mąki pszennej krupczatki
200g zimnego masła
60g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
50ml gęstej śmietany
1 łyżeczka pasty waniliowej
50g zmielonych ze skórką migdałów
na nadzienie:
350g sera śmietankowego
250g sera typu philadelphia
100ml kwaśnej gęstej śmietany
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 jajka
100g cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
na polewę i dekorację:
200g białej czekolady
250g śmietany 30%
50g ubitej śmietany 36%
2 i 1/2 płatka żelatyny
jajeczka czekoladowe w grylażowej polewie
Sposób wykonania:
1. Wyrabiamy kruche ciasto. Siekamy masło z mąką, solą i cukrem. Dodajemy żółtka, śmietanę i pastę waniliową, krótko wyrabiamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy ciastem, nakłuwamy. Zostawiamy około 1/5 ciasta. Na spód ciasta kładziemy folię aluminiową, nasypujemy kulki ceramiczne. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy 20 minut, zdejmujemy folię z kulkami i pieczemy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia. Studzimy. Na dno wysypujemy równomiernie zmielone migdały.
3. Miksujemy serki, w drugiej misce miksujemy 3 żółtka z cukrem. Do serków dodajemy kogel mogel, śmietanę, skórkę, sypki budyń, skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy trzepaczką. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Pianę dodajemy, delikatnie mieszając,do serowej masy. Masę nakładamy na spód z kruchego ciasta. Z pozostawionego ciasta formujemy kulki i wykładamy nimi brzegi. Ponieważ całe ciasto będziemy jeszcze długo piec, trik z kulkami spowoduje, że brzegi tarty nie przypalą się nam i dodatkowo stanowić będą piękną dekorację.
Mój autorski pomysł, hi, hi:)
Mój autorski pomysł, hi, hi:)
4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale ciasta nie wyjmujemy. Po 20 minutach drzwiczki piekarnika lekko uchylamy, ciasta nadal nie wyjmujemy. Ciasto wyjmujemy dopiero po kolejnych 20 minutach. Studzimy.
5. Czekoladę rozdrabniamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Śmietanę zagotowujemy, do gorącej wkładamy odciśniętą żelatynę. Całość mieszamy i zalewamy czekoladę. Po chwili czekoladę mieszamy razem ze śmietaną. Robimy to wolno i delikatnie, żeby masy nie napowietrzyć. Lekko przestudzoną masę wylewamy na ciasto, ale zostawiamy około 50 ml. Pozostałą masę mieszamy z ubitą śmietaną i dekorujemy nią ciasto.
Pani Wando ta tarta co cudo:)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, ....nie odpowiadam jak będziesz mówiła do mnie "pani" ;)
UsuńPozdrowienia:)