20.01.2016

SERNIK WIEDEŃSKI

Sernik wiedeński



Dziś zamieszczam przepis na bardzo mały sernik, ale oczywiście proporcje można proporcjonalnie powiększyć, w zależności jakie ciasto i na ile osób potrzebujemy. Ten sernik jest niezwykle puszysty i delikatny. W Polsce proponuję użyć serka Bieluch, na małą tortownicę 12-14 cm, wystarczą dwa opakowania.




Potrzebne składniki:

300g serka śmietankowego, homogenizowanego, naturalnego
2 duże jajka
60g cukru pudru
30g mąki pszennej
20g roztopionego masła
1 łyżeczka esencji migdałowej
szczypta soli

na polewę:
100g białej czekolady
50ml podgrzanej śmietanki
100ml oziębionej śmietanki 30%

do dekoracji konfitura z żurawin

Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy żółtka z 30 g cukru, dodajemy masło, serki i mąkę, jeszcze chwilę miksujemy.
3. Ubijamy białko z solą i resztą cukru, delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy (12-14 cm średnicy), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Formę owijamy folią aluminiową. Tortownicę wkładamy do pieca, niżej wsuwamy blachę, na którą nalewamy wrzącą wodę. Sernik pieczemy 60 minut nie otwierając drzwiczek.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, dalej nie otwierając drzwiczek przez około 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, ale nadal nie wyjmujemy ciasta. Ten zabieg spowoduje, że sernik będzie wysoki i nie opadnie nam. Sernik studzimy wolno, w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.



4. Czekoladę rozdrabniamy, zalewamy gorącą śmietanką, rozpuszczamy. Oziębioną śmietankę ubijamy. Łączymy ubitą śmietankę z wystudzoną czekoladą, delikatnie mieszając. Sernik wyjmujemy z lodówki, przekręcamy dnem do góry.
Krem nakładamy na sernik i dekorujemy go żurawiną z konfitury.








Smacznego!



4 komentarze:

  1. Uwielbiam sernik wiedeński :) . Pamiętam jak byłam w Krynicy Morskiej na praktykach i tam szefowa kuchni robiła obłędny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, spróbuj z tego przepisu:)
      Daj trochę mniej mąki niż jest to w przepisie ( ja czasem tak robię, jak piekę dla córki) wyjdzie sernik tak delikatny jak ptasie mleczko:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Sernik boski.Zrobiłam na święta x 3.Dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) takie wpisy bardzo mnie cieszą:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń