Ciasto z kremem kokosowym i ananasową galaretką
Zwolennicy kokosa i ananasa będą zachwyceni:)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
90g cukru pudru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
szczypta soli
na krem:
400ml mleka kokosowego
100g wiórków kokosowych
400g serka mascarpone
100g śmietany 30%
3 łyżki likieru kokosowego
kilka łyżek cukru pudru (według uznania)
na warstwę wierzchnią:
1 op. galaretki ananasowej
1 puszka ananasów
Sposób wykonania:
1. Pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i cukrem. Dodajemy na przemian żółtka i mąki oraz ekstrakt. Wlewamy do tortownicy (średnica 18cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w formie.
2. Wykonujemy krem. Mleko kokosowe gotujemy z wiórkami kokosowymi, aż wchłoną całe mleko. Studzimy. Śmietanę ubijamy, serek mascarpone miksujemy z cukrem. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, łącznie z likierem.
3. Biszkopt przekładamy kremem, wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Ananasy drobno kroimy.
5. Na ciasto układamy ananasy, zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki.
Boki ciasta można obsypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
2. Wykonujemy krem. Mleko kokosowe gotujemy z wiórkami kokosowymi, aż wchłoną całe mleko. Studzimy. Śmietanę ubijamy, serek mascarpone miksujemy z cukrem. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, łącznie z likierem.
3. Biszkopt przekładamy kremem, wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Ananasy drobno kroimy.
5. Na ciasto układamy ananasy, zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki.
Boki ciasta można obsypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko, miło mi, że tak często jesteś moim gościem:)
UsuńNiedługo przewiduję dłuższą przerwę. Mam nadzieję, że o mnie nie zapomnisz😉
Dobrze,że piszesz o tym:) będę tu zaglądać i czekać na kolejne wspaniałe wypieki:) . Teraz na swoje urodziny zrobię ten sernik wiedeński:)
Usuń