17.01.2016

CIASTO Z KREMEM KOKOSOWYM I ANANASOWĄ GALARETKĄ

Ciasto z kremem kokosowym i ananasową galaretką


Zwolennicy kokosa i ananasa będą zachwyceni:)


Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
90g cukru pudru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

na krem:
400ml mleka kokosowego
100g wiórków kokosowych
400g serka mascarpone
100g śmietany 30%
3 łyżki likieru kokosowego
kilka łyżek cukru pudru (według uznania)

na warstwę wierzchnią:
1 op. galaretki ananasowej
1 puszka ananasów


Sposób wykonania:

1. Pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i cukrem. Dodajemy na przemian żółtka i mąki oraz ekstrakt. Wlewamy do tortownicy (średnica 18cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w formie. 
2. Wykonujemy krem. Mleko kokosowe gotujemy z wiórkami kokosowymi, aż wchłoną całe mleko. Studzimy. Śmietanę ubijamy, serek mascarpone miksujemy z cukrem. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, łącznie z likierem.
3. Biszkopt przekładamy kremem, wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Ananasy drobno kroimy. 
5. Na ciasto układamy ananasy, zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki.
Boki ciasta można obsypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.





Smacznego!



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko, miło mi, że tak często jesteś moim gościem:)
      Niedługo przewiduję dłuższą przerwę. Mam nadzieję, że o mnie nie zapomnisz😉

      Usuń
    2. Dobrze,że piszesz o tym:) będę tu zaglądać i czekać na kolejne wspaniałe wypieki:) . Teraz na swoje urodziny zrobię ten sernik wiedeński:)

      Usuń