Ciasto kokosowo-bezowe
Często wracam w swoich przepisach do różnych ciast kokosowych.
Podobno ludzie dzielą się na dwa gatunki: ci co lubią Raffaello i ci co lubią Ferrero Rocher :) ... To już wiadomo do jakiego gatunku ja należę:)
Potrzebne składniki:
Podobno ludzie dzielą się na dwa gatunki: ci co lubią Raffaello i ci co lubią Ferrero Rocher :) ... To już wiadomo do jakiego gatunku ja należę:)
Potrzebne składniki:
na ciasto biszkoptowe:
3 jajka
60g cukru pudru
60g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na ciasto kruche:
50g masła
75g mąki krupczatki
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
25ml lodowatej wody
na krem:
1 puszka mleka kokosowego
100g-150g płatków kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego
2 łyżki cukru
400g sera mascarpone
200g białej czekolady
na dekorację bezową:
90g białka
150g cukru drobnego
szczypta soli
płatki migdałowe
Sposób wykonania:
1. Wykonujemy kruche ciasto. Masło z mąką siekamy na drobne kawałki, dodajemy wszystkie, pozostałe składniki, krótko wyrabiamy. Ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 16 cm, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż ciasto zarumieni się. Wyjmujemy i studzimy.
2. Robimy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z solą i cukrem. Żółtka mieszamy z ekstraktem waniliowym, mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną. Do ubitej piany dodajemy na przemian żółtka i mąki, mieszając delikatnie. Masę wlewamy do tortownicy o tej samej średnicy, w której piekliśmy kruche ciasto. Biszkopt pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
3. Robimy krem. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i likier, wsypujemy wiórki i cukier. Całość podgrzewamy około 10 minut, mieszając. Studzimy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
4. Na wolnych obrotach ubijamy ser mascarpone, dodajemy na przemian masę kokosową i białą czekoladę.
5. Biszkopt kroimy na krążki. Można przygotować, dla wielbicieli wilgotnych ciast, poncz z wody, soku z cytryny, cukru i likieru kokosowego. Krążki ciasta biszkoptowego nasączamy wtedy z obydwóch stron. Na spód kładziemy krążek kruchego ciasta, na to krem i po kolei krążki ciasta biszkoptowego, przełożone kremem kokosowym.
Przyznam się, że zostało mi, z poprzednich wypieków, trochę kremu pistacjowego, więc bezpośrednio na ciasto kruche, położyłam krem pistacjowy. Ciasto obkładamy kremem z każdej strony, boki obsypujemy płatkami migdałów i ciasto wkładamy do lodówki.
6. Białko z cukrem przekładamy do metalowej miski i w kąpieli wodnej, mieszając rózgą, rozpuszczamy cukier. Następnie przekładamy białko do drugiej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasto.
Sposób wykonania:
1. Wykonujemy kruche ciasto. Masło z mąką siekamy na drobne kawałki, dodajemy wszystkie, pozostałe składniki, krótko wyrabiamy. Ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 16 cm, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż ciasto zarumieni się. Wyjmujemy i studzimy.
2. Robimy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z solą i cukrem. Żółtka mieszamy z ekstraktem waniliowym, mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną. Do ubitej piany dodajemy na przemian żółtka i mąki, mieszając delikatnie. Masę wlewamy do tortownicy o tej samej średnicy, w której piekliśmy kruche ciasto. Biszkopt pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
3. Robimy krem. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i likier, wsypujemy wiórki i cukier. Całość podgrzewamy około 10 minut, mieszając. Studzimy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
4. Na wolnych obrotach ubijamy ser mascarpone, dodajemy na przemian masę kokosową i białą czekoladę.
5. Biszkopt kroimy na krążki. Można przygotować, dla wielbicieli wilgotnych ciast, poncz z wody, soku z cytryny, cukru i likieru kokosowego. Krążki ciasta biszkoptowego nasączamy wtedy z obydwóch stron. Na spód kładziemy krążek kruchego ciasta, na to krem i po kolei krążki ciasta biszkoptowego, przełożone kremem kokosowym.
Przyznam się, że zostało mi, z poprzednich wypieków, trochę kremu pistacjowego, więc bezpośrednio na ciasto kruche, położyłam krem pistacjowy. Ciasto obkładamy kremem z każdej strony, boki obsypujemy płatkami migdałów i ciasto wkładamy do lodówki.
6. Białko z cukrem przekładamy do metalowej miski i w kąpieli wodnej, mieszając rózgą, rozpuszczamy cukier. Następnie przekładamy białko do drugiej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasto.
Coś wspaniałego ja kokos uwielbiam zaś mój mąż i syn nie znoszą go:(
OdpowiedzUsuń