27.03.2015

TORT "PTASIE GNIAZDO"

Tort "Ptasie Gniazdo"


Pyszne ciasto z kawowym kremem. Dekoracja wielkanocno-wiosenna. Przepis na krem kawowy na podstawie przepisu francuskiego cukiernika Pierre Herme.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
60ml śmietany 36%
20g kawy rozpuszczalnej
2 jajka
2 żółtka
140g cukru kryształ
50ml wody

na poncz:
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny
kilka łyżek likieru cytrynowego

do dekoracji:
czekoladowe jajeczka


Sposób wykonania:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z solą i 40g cukru. Miksujemy żółtka z pozostałym cukrem i ekstraktem. Łączymy delikatnie białka z żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy około 30-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Robimy krem. Masło miksujemy do białości. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce śmietany. Miksujemy jajka z żółtkami, w tym czasie nastawiamy syrop z cukru i wody. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni, wlewamy go stróżką do miksowanych jajek. Miksujemy cały czas, aż mikstura osiągnie maksimum 30 stopni lub mniej. Łączymy z masłem, miksujemy masło i dodajemy po łyżce jajecznej mikstury. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody (lub trochę więcej, aż do rozpuszczenia), dalej miksując dodajemy kawę do uzyskania gładkiego kremu.
3. Biszkopt kroimy na blaty, z ostatniego blatu wycinamy środek. Nasączamy ponczem.


4. Ciasto przekładamy kremem. Na górze kładziemy blat z wykrojonym środkiem. Całe ciasto smarujemy kremem. 




Resztę kremu nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką prostą, okrągłą. Dekorujemy ciasto imitując gałązki w gnieździe. 


Na koniec układamy czekoladowe jajeczka.









Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Pani sama wymyśla te dekoracje? Jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekoracje wymyślam sama, ale inspiruję się często różnymi pomysłami z internetu :)

      Usuń
  2. Uwiłaś gniazdko lepiej niż ptaszki i jakie smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie to jest arcydzieło. Jesteście panie niesamowite.Gratulacje

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziecko mnie błaga o taki tort, tylko to raczej nie może być kawowy. Chyba najlepiej zmienić krem na kakaowy? A co z nasączaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakaowy krem też będzie wspaniały, a nawilżenie biszkoptu może być mlekiem 2%. Próbowałam takie nawilżenie - jest świetne, delikatne. Można też nawilżyć wodą z sokiem cytrynowym i cukrem.
      Pozwólmy dziecku dekorować ten tort - super zabawa i piękny przedświąteczny, wspólnie spędzony czas.
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

      Usuń