Truskawki w marcepanie
Marcepanowe róże z truskawkami w czekoladzie mogą być samodzielnym deserem lub piękną dekoracją do ciast i tortów.
Zazwyczaj do dekoracji tortów używa się trwałej masy cukrowej, jednak jest ona niezbyt smaczna, w czasie konsumpcji często odkładana na bok talerza. Masa marcepanowa trudniej się formułuje, ale za to jest dużo smaczniejsza. Róże z masy marcepanowej, smacznej czekolady i aromatycznych, orzeźwiających truskawek są bardzo apetyczne.
(ilość według uznania)
truskawki
czekolada
czerwona masa marcepanowa
Sposób wykonania:
1. Truskawki myjemy i osuszamy, wykrawamy szypułki i odkładamy je na bok (będą potrzebne).
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą truskawkę nabijamy na patyczek, zanurzamy w czekoladzie.
3. Masę marcepanową dzielimy na małe kawałki.
Każdy kawałek umieszczamy między dwa kawałki folii i rozpłaszczamy palcami formułując płatek.
Na każdą truskawkę potrzebujemy przynajmniej 10 płatków.
4. Płatki z marcepana przylepiamy do truskawki starając się uzyskać kształt róży.
Odłożone szypułki nabijamy od dołu na patyczek i przylepiamy do nasady róży.
W przekroju wyraźne są warstwy słodkiego marcepana, czekolady mlecznej lub gorzkiej (w zależności jakiej użyliśmy) oraz soczystej truskawki.
Smacznego!
Piękne gdybym dostała taką różę uśmiechała bym się cały po niej:)
OdpowiedzUsuńŻyczę uśmiechu każdego dnia :)
Usuń