Ciasto Black Forest
Ciasto pod tą nazwą znane jest chyba na całym świecie. Wywodzi się z Niemiec, jako ciasto szwarcwaldzkie i jest szeroko znane praktycznie pod tą samą postacią w innych rejonach świata. Ciasto zawsze składa się z czekoladowych blatów, kremu z bitą śmietaną i wiśniami.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
200g masła
3 łyżki gorzkiego kakao
6 łyżek wody
200g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220g mąki pszennej
150g włoskich orzechów
na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany 30%
150g cukru pudru (lub według swojego uznania)
puszka wiśniowej frużeliny
na poncz:
100ml likieru wiśniowego
kilka łyżek wody
do dekoracji:
500g śmietany 30%
kilka łyżek cukru pudru
6 płatków żelatyny
wiśnie z syropu
posypka czekoladowa
Sposób wykonania:
1. Do rondelka wkładamy masło, kakao, cukier i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, następnie zestawiamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, energicznie mieszając, potem mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 18 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 minut (test suchego patyczka).
2. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy. Delikatnie mieszamy serek ze śmietaną.
3. Ciasto kroimy na wiele krążków.
U mnie wyszło 6 krążków.
Nasączamy ciasto likierem z dodatkiem wody. Na każdy krążek kładziemy krem i porcję frużeliny.
Odkładamy do lodówki.
4. Ubijamy śmietanę z cukrem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, kiedy całkowicie namięknie, podgrzewamy, aż się rozpuści. Po przestudzeniu wlewamy do śmietany, energicznie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, obkładamy cienką warstwą tężejącej śmietany.
Śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy
fantazyjnie boki.
fantazyjnie boki.
Górę ciasta dekorujemy wiśniami z syropu i posypką czekoladową.
Jest to bardzo smaczny, nasączony torcik, z delikatnym kremem i pysznymi wiśniami.
Smacznego!
Robiłam taki tort jak teściowa przyjechała była zachwycona z tym,że ja nie dałam orzechów nawet nie widziałam o takiej możliwości:) . Nigdy mi nie wyrosło tak ciasto by je przekroić na 6blatów:( 4 to był rekord:P
OdpowiedzUsuńDodanie orzechów to mój wymysł :) ciasto było jeszcze smaczniejsze :)
Usuń