2.03.2015

CIASTO BLACK FOREST

Ciasto Black Forest


Ciasto pod tą nazwą znane jest chyba na całym świecie. Wywodzi się z Niemiec, jako ciasto szwarcwaldzkie i jest szeroko znane praktycznie pod tą samą postacią w innych rejonach świata. Ciasto zawsze składa się z czekoladowych blatów, kremu z bitą śmietaną i wiśniami.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
200g masła
3 łyżki gorzkiego kakao
6 łyżek wody
200g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220g mąki pszennej
150g włoskich orzechów

na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany 30%
150g cukru pudru (lub według swojego uznania)
puszka wiśniowej frużeliny

na poncz:
100ml likieru wiśniowego
kilka łyżek wody

do dekoracji:
500g śmietany 30%
kilka łyżek cukru pudru
6 płatków żelatyny
wiśnie z syropu
posypka czekoladowa



Sposób wykonania:

1. Do rondelka wkładamy masło, kakao, cukier i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, następnie zestawiamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, energicznie mieszając, potem mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 18 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 minut (test suchego patyczka).
2. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy. Delikatnie mieszamy serek ze śmietaną.
3. Ciasto kroimy na wiele krążków. 


U mnie wyszło 6 krążków.


Nasączamy ciasto likierem z dodatkiem wody. Na każdy krążek kładziemy krem i porcję frużeliny. 


Odkładamy do lodówki.
4. Ubijamy śmietanę z cukrem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, kiedy całkowicie namięknie, podgrzewamy, aż się rozpuści. Po przestudzeniu wlewamy do śmietany, energicznie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, obkładamy cienką warstwą tężejącej śmietany.


Śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy
 fantazyjnie boki.


Górę ciasta dekorujemy wiśniami z syropu i posypką czekoladową.



Jest to bardzo smaczny, nasączony torcik, z delikatnym kremem i pysznymi wiśniami.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. Robiłam taki tort jak teściowa przyjechała była zachwycona z tym,że ja nie dałam orzechów nawet nie widziałam o takiej możliwości:) . Nigdy mi nie wyrosło tak ciasto by je przekroić na 6blatów:( 4 to był rekord:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodanie orzechów to mój wymysł :) ciasto było jeszcze smaczniejsze :)

      Usuń