Tort "Ptasie Gniazdo"
Pyszne ciasto z kawowym kremem. Dekoracja wielkanocno-wiosenna. Przepis na krem kawowy na podstawie przepisu francuskiego cukiernika Pierre Herme.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
60ml śmietany 36%
20g kawy rozpuszczalnej
2 jajka
2 żółtka
140g cukru kryształ
50ml wody
na poncz:
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny
kilka łyżek likieru cytrynowego
do dekoracji:
czekoladowe jajeczka
Sposób wykonania:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z solą i 40g cukru. Miksujemy żółtka z pozostałym cukrem i ekstraktem. Łączymy delikatnie białka z żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy około 30-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Robimy krem. Masło miksujemy do białości. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce śmietany. Miksujemy jajka z żółtkami, w tym czasie nastawiamy syrop z cukru i wody. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni, wlewamy go stróżką do miksowanych jajek. Miksujemy cały czas, aż mikstura osiągnie maksimum 30 stopni lub mniej. Łączymy z masłem, miksujemy masło i dodajemy po łyżce jajecznej mikstury. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody (lub trochę więcej, aż do rozpuszczenia), dalej miksując dodajemy kawę do uzyskania gładkiego kremu.
3. Biszkopt kroimy na blaty, z ostatniego blatu wycinamy środek. Nasączamy ponczem.
4. Ciasto przekładamy kremem. Na górze kładziemy blat z wykrojonym środkiem. Całe ciasto smarujemy kremem.
Resztę kremu nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką prostą, okrągłą. Dekorujemy ciasto imitując gałązki w gnieździe.
Na koniec układamy czekoladowe jajeczka.
Smacznego!
Pani sama wymyśla te dekoracje? Jestem pod wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńDekoracje wymyślam sama, ale inspiruję się często różnymi pomysłami z internetu :)
UsuńUwiłaś gniazdko lepiej niż ptaszki i jakie smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPozdrawiam :)
No nie to jest arcydzieło. Jesteście panie niesamowite.Gratulacje
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziecko mnie błaga o taki tort, tylko to raczej nie może być kawowy. Chyba najlepiej zmienić krem na kakaowy? A co z nasączaniem?
OdpowiedzUsuńKakaowy krem też będzie wspaniały, a nawilżenie biszkoptu może być mlekiem 2%. Próbowałam takie nawilżenie - jest świetne, delikatne. Można też nawilżyć wodą z sokiem cytrynowym i cukrem.
UsuńPozwólmy dziecku dekorować ten tort - super zabawa i piękny przedświąteczny, wspólnie spędzony czas.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!