16.03.2015

CUPCAKES WIELKANOCNE

Cupcakes wielkanocne


Ciasto na cupcakes z przepisu Nigelli Lawson jest bardzo puszyste i zarazem wilgotne. Piwo Guinness jest specyficzne, nie można go w tym przepisie zastąpić innym. Polecam też to zestawienie ciasta ze słonawym serkiem philadelphia, świetnie komponują się smakowo.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
250ml piwa Guinness
250g masła w temperaturze pokojowej
75g gorzkiego kakao
400g cukru drobnego
150ml kwaśnej śmietany
2 jajka
275g mąki pszennej
2 łyżeczki sody

na krem:
300g serka philadelphia
150g cukru pudru
125g śmietany 30%


Sposób wykonania:

1. Piwo i masło podgrzewamy razem w rondelku. Dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Po otrzymaniu gładkiej mikstury zestawiamy, dodajemy cukier i mieszamy.
2. Mieszamy jajka ze śmietaną. Łączymy z przestudzoną miksturą. Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy. 
3. Masą napełniamy foremki do cupcakes. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka).


4. Robimy krem. Ubijamy śmietanę. Serek mieszamy z cukrem, dodajemy śmietanę delikatnie mieszając.
Kremem dekorujemy cupcakes.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz