05.03.2015

CUPCAKES Z KREMEM PISTACJOWYM

Cupcakes z kremem pistacjowym


Kolejny raz zrobiłam mini cupcakes. Fantastyczne ciasto z dodatkiem masy migdałowej sprawia, że ciasto jest wilgotne, chociaż zwarte. Krem jest aromatyczny za sprawą orzechów pistacjowych. Polecam :)

Potrzebne składniki:

na ciasto:
200g masła w temperaturze pokojowej
200g masy marcepanowej
20g cukru pudru
3 jajka
35g mąki pszennej
1 łyżeczka esencji migdałowej

na krem:
250g orzeszków pistacjowych
150g białej czekolady
50g masła
3 łyżki mleka w proszku
150g serka mascarpone



Sposób wykonania:

1. Masło, masę marcepanową i cukier miksujemy. Do gładkiej masy dodajemy po jednym jajku, dalej miksując. Na koniec dodajemy mąkę i esencję. Masę nakładamy do foremek. 


Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut (test suchego patyczka). Studzimy.




2. Orzechy pistacjowe mielimy na miazgę. Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej, dodajemy miazgę orzechową, mieszamy. Dodajemy mleko w proszku dalej mieszając, na końcu dodajemy serek.
3. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. 



Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pistacje mniam a babeczki wyglądają uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Jakich pistacji Pani użyła do kremu? Solonych czy zwykłych?
    Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pistacje zwykłe, niesolone. Były bardzo świeże, zielone, nie były wysuszone, dzięki temu zmielone miały fantastyczną kremową konsystencję.
      Pozdrawiam również, dziękuję za zainteresowanie moją stroną :)

      Usuń