21.03.2015

TRUSKAWKI W MARCEPANIE

Truskawki w marcepanie


Marcepanowe róże z truskawkami w czekoladzie mogą być samodzielnym deserem lub piękną dekoracją do ciast i tortów. 
Zazwyczaj do dekoracji tortów używa się trwałej masy cukrowej, jednak jest ona niezbyt smaczna, w czasie konsumpcji często odkładana na bok talerza. Masa marcepanowa trudniej się formułuje, ale za to jest dużo smaczniejsza. Róże z masy marcepanowej, smacznej czekolady i aromatycznych, orzeźwiających truskawek są bardzo apetyczne.

Potrzebne składniki:
(ilość według uznania)

truskawki
czekolada
czerwona masa marcepanowa





Sposób wykonania:

1. Truskawki myjemy i osuszamy, wykrawamy szypułki i odkładamy je na bok (będą potrzebne).
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą truskawkę nabijamy na patyczek, zanurzamy w czekoladzie.


3. Masę marcepanową dzielimy na małe kawałki.


 Każdy kawałek umieszczamy między dwa kawałki folii i rozpłaszczamy palcami formułując płatek. 


Na każdą truskawkę potrzebujemy przynajmniej 10 płatków.
4. Płatki z marcepana przylepiamy do truskawki starając się uzyskać kształt róży.


Odłożone szypułki nabijamy od dołu na patyczek i przylepiamy do nasady róży.


W przekroju wyraźne są warstwy słodkiego marcepana, czekolady mlecznej lub gorzkiej (w zależności jakiej użyliśmy)  oraz soczystej truskawki.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Piękne gdybym dostała taką różę uśmiechała bym się cały po niej:)

    OdpowiedzUsuń