12.05.2017

TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ CZEKOLADĄ I IMBIROWYM KARMELEM

Tartaletki z karmelizowaną czekoladą 
i imbirowym karmelem



  Przepis na ciastka Edd Kimber - zwycięzcy brytyjskiego programu BAKE OFF. 
Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale kto czyta mojego bloga, to wie, że specjalizuję się w takich przepisach:) Niestety, to co doskonałe, wymaga pracy. Te właśnie ciastka są doskonałe. Warto poświęcić trochę pracy, żeby wyczarować takie cudeńka:)




Potrzebne składniki:

na ciasto:
200g mąki pszennej krupczatki
20g mąki migdałowej
40g cukru pudru
szczypta soli
nasiona z 1/2 laski wanilii
125g masła z lodówki
1 duże żółtko

na krem do kopuł:
170ml mleka
3 duże żółtka (lub 4 mniejsze)
55g cukru pudru
3 arkusze żelatyny (po 2g)
150g karmelizowanej białej czekolady
170ml śmietany 36% zimnej

na nadzienie do tartaletek:
120ml śmietany 36%
5 cm korzenia imbiru
150g cukru pudru
150g orzechów makadamia (lub pekan)
10g masła

na polewę:
225g karmelizowanej białej czekolady
140ml śmietany 36%

na krem do dekoracji:
125g serka śmietankowego typu philadelphia
100g nutelli




Sposób wykonania:

1. Zaczynamy od karmelizacji białej czekolady. 375g białej czekolady siekamy drobno. Wykładamy na silikonową formę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. 



Pieczemy około 50-60 minut na złoty kolor, mieszając co 10 minut. Czekoladę zeskrobujemy do miski, studzimy. Można tę czynność wykonać dzień wcześniej. 
2. Dzień wcześniej można także wykonać krem, którym wypełniamy kopuły. Wykonujemy krem bavarois. Gotujemy mleko. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem mieszamy ręczną trzepaczką. Żółtka zalewamy gorącym mlekiem, przelewamy do rondelka i całość podgrzewamy do 82 stopni, cały czas mieszając. Gorący krem wlewamy do miski, dodajemy czekoladę karmelizowaną i odciśniętą żelatynę. Mieszamy, a następnie przecedzamy przez sitko, studzimy. Śmietanę ubijamy, dodajemy do kremu. Masą napełniamy kopuły i wkładamy do zamrażalnika.
 Poniżej zamieszczam zdjęcie silikonowych kopuł, ponieważ miałam kilka pytań, co to są kopuły i jak wyglądają. 



3. Robimy tartaletki. Wszystkie składniki wyrabiamy na kruche ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie wykładamy do foremek. Najefektowniej będą wyglądać spody w obręczach. Niestety moje się gdzieś zapodziały (do diabła, gdzie ja je położyłam? :)) więc  wypełniłam formy na babeczki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 20 minut, do zrumienienia.
4. Korzeń imbiru obieramy i kroimy na drobne kawałki. Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy imbir i zagotowujemy, następnie odstawiamy na minimum godzinę. Potem odcedzamy. 
Orzechy siekamy na drobne kawałki. Do drugiego rondelka wsypujemy cukier i topimy na jasnobrązowy kolor. Zalewamy śmietaną, energicznie mieszamy. Jeśli powstały jakieś grudki, przecedzamy. Dodajemy masło i orzechy, dokładnie mieszamy. Nadzieniem wypełniamy tartaletki. 




5. Robimy polewę. Śmietankę gotujemy, zalewamy nią karmelizowaną czekoladę, mieszamy. Studzimy, aż osiągnie 32 stopnie. 
6. Kopuły polewamy polewą, umieszczamy je na tartaletkach, a potem wkładamy do lodówki.




7. Do miski wkładamy serek i nutellę, miksujemy. Kremem napełniamy worek cukierniczy. Dekorujemy ciastka na brzegach, w miejscu styku kopuł z kruchym ciastem.







Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Arcydzieło:) . Pani Wando wreszcie przepis bo już się stęskniłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie!
      Taka wierna czytelniczka, to sama radość!
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. ile mogą wytrzymać te cudeńka bez lodówki na stole ( gdyby było to na przyjęcie) w ciepły dzień czerwcowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja trzymałam je w chłodnej spiżarce ( nie w lodówce), spokojnie nadają się na czerwcowe przyjęcie. Kruche ciasto i masa orzechowa lubią temperaturę pokojową a mus jest z dodatkiem żelatyny i karmelizowanej czekolady, więc nic nie będzie się z tym dziać...chyba, że przyjęcie plenerowe w pełnym słońcu :)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Fantastyczny deser! Jest przy nim trochę zabawy ale na pewno warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń