12.04.2017

PACZTECIKI Z FARSZEM WYTRAWNYM

Paszteciki z farszem wytrawnym



  Dziś pierwszy raz nie jest słodko, tylko wytrawnie. Może się przydać taki przepis przed świętami. Farsz może być dowolny, z pieczarkami, z kapustą, z mięsem itd, według własnego uznania. Przepisu na farsz nie podaję... bo to już nie moja bajka:) Dla buszujących w internecie nie będzie problemu, żeby znaleźć taki przepis. 


Potrzebne składniki:

250ml mleka 
4 żółtka
100g masła
400g mąki
2 łyżeczki cukru
35g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:
żółtko do posmarowania ciasta

Sposób wykonania:

1. Robimy zaczyn. Kruszymy do miseczki drożdże, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 20 minutach wszystkie składniki przekładamy do większej miski (lub do maszyny wyrabiającej ciasta drożdżowe - ale to wygoda! :)) Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
2. Ciasto rozwałkowujemy na blacie kuchennym, na prostokąt o wymiarach około 40 cm na 40 cm. Kroimy 4 paski, układamy farsz i zawijamy wokół dłuższego boku. 




Rulony przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy co kilka centymetrów. Odstawiamy do wyrośnięcia.


3. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy około 25 minut, do zrumienienia. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz