12.04.2017

BUŁKI MAŚLANE Z RODZYNKAMI ORAZ NADZIEWANE WIŚNIAMI

Bułki maślane z rodzynkami 
oraz nadziewane wiśniami



  Zwykłe, maślane bułeczki, ale jakże wspaniale jeść je jeszcze ciepłe, w domu, w którym pachnie drożdżowym ciastem:)



Potrzebne składniki:

500g mąki pszennej
100g masła rozpuszczonego
300ml mleka
30g świeżych drożdży
50g cukru drobnego
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

dodatkowo:
100g rodzynek chilijskich 
(jasnych)
wiśnie z syropu
skórka pomarańczowa
 w syropie
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
żółtko do posmarowania bułek


Sposób wykonania:

1. Nastawiamy zaczyn. Do miseczki wkładamy drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, 100 ml podgrzanego mleka. Czekamy około 20 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. 
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto lub wkładamy do maszyny wyrabiającej ciasto, tak jak ja to zrobiłam:)
Ciasto zostawiamy około godziny w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
2. Ciasto przekładamy na blat kuchenny, posypany mąką. Krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rodzynki. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 


Z drugiej części formujemy bułeczki nadziewając je wiśniami. 


Wszystkie odstawiamy do wyrośnięcia, około pół godziny. 
3. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy około 10 minut, do zrumienienia. Bułki pieką się szybko, nie należy przedłużać czasu pieczenia, bo są wtedy wysuszone, mniej smaczne.


4. Bułeczki z wiśniami lukrujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i mleka. Posypujemy skórką pomarańczową. 


Najlepsze są jeszcze ciepłe :)




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz