06.04.2017

CIASTO BISZKOPTOWO-BEZOWE Z MALINAMI

Ciasto biszkoptowo-bezowe z malinami



  Ciasto bardzo proste w wykonaniu, ale wyjątkowo apetyczne. Polecam szczególnie na przyjęcia z dziećmi. 


Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na bezy:
90g białka
150g cukru pudru
szczypta soli

na krem:
500g sera mascarpone
250g śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
500g malin świeżych lub mrożonych

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białko z solą i 40g cukru, w drugiej misce ubijamy żółtko z pozostałym cukrem. Łączymy obydwie masy, dodajemy mąkę i wanilię. Biszkopt pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie.
2. Ubijamy białko na bezy z solą i cukrem. Przekładamy do worka cukierniczego zakończonego tylką. Wyciskamy kształty podobne jak widać na zdjęciu.
Pieczemy w temperaturze 120 stopni, około 90 minut. Zostawiamy do przestudzenia w piekarniku.
3. Robimy krem. Serek ubijamy razem ze śmietaną i cukrem.
4. Biszkopt kroimy na kilka krążków (możemy nasączyć ponczem z wody, soku cytrynowego i alkoholu - według uznania). Przekładamy kremem, na każdej warstwie układamy maliny. Kremem smarujemy także wierzch i boki ciasta. Ciasto obkładamy bezami, tak aby od góry przypominało kwiat z płatkami:)






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz