2.06.2015

CIASTO Z KREMEM WANILIOWYM I TRUSKAWKAMI

Ciasto z kremem waniliowym i truskawkami



Typowo letnie delikatne ciasto, składające się z biszkoptu, kremu waniliowego i owoców zalanych galaretką. 





Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
80g cukru pudru
90g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu wanilii



na krem:
4 żółtka
70g puddingu waniliowego
80g cukru drobnego
500ml mleka
150g masła w temperaturze pokojowej
100g serka mascarpone
30g cukru pudru



dodatkowo:
1 op galaretki truskawkowej
500g świeżych truskawek
kilka łyżek konfitury truskawkowej lub malinowej
sok z 1/2 cytryny




Sposób wykonania: 

1. Oddzielamy żółtka od białek. Miksujemy żółtka z 40g cukru pudru i z ekstraktem na puch, następnie ubijamy białka z 40g cukru pudru i z solą na pianę. Łączymy pianę z żółtkami i dosypujemy partiami mąki, bardzo wolno mieszamy wszystkie składniki. 


Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm. Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 30-40 minut ( test suchego patyczka). Studzimy w formie.
2. Robimy krem. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Proszek na pudding rozrabiamy z pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z wanilią. Do żółtek dodajemy rozrobiony pudding, lekko miksujemy. Całość wlewamy energicznie do mleka i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Zestawiamy z kuchenki, przykrywamy szczelnie folią i studzimy. 
3. Miksujemy masło z cukrem pudrem. Podczas miksowania dodajemy po łyżce gęstego puddingu, na koniec dodajemy serek mascarpone.
4. Ciasto kroimy na trzy równe blaty, nasączamy osłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Na dno formy kładziemy jeden krążek, na to warstwa całego kremu, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy konfiturą, przykrywamy trzecim krążkiem i wkładamy do lodówki. 
5. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzącej wody. Czekamy, aż lekko stężeje. Kroimy truskawki, wykładamy na ciasto i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki.








Smacznego!




2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie:) i ja robiłam już ciasto z truskawkami ,pierogi,ryż,deser,makaron no i co tu ukrywać są prawie codziennie w domu o 2.5tyg:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, powinniśmy korzystać, bo sezon truskawkowy trwa krótko :)
      Pozdrawiam Cię, Agnieszko:)

      Usuń