Sernik biszkoptowy z owocami
Przepis pochodzi (z małymi zmianami) ze strony www.rosiimanifique.pl , to bardzo ciekawy przepis i bardzo ciekawy smak ciasta, rzeczywiście przypomina biszkopt, zadziwiające :)
Najpierw byłam zdziwiona nazwą "biszkoptowy" i to ona zaintrygowała mnie i spowodowała, że upiekłam ten sernik. Byłam zdziwiona nazw,ą dopóki nie usłyszałam od gościa konsumującego mój wypiek: Jaki smaczny biszkopt!
Najpierw byłam zdziwiona nazwą "biszkoptowy" i to ona zaintrygowała mnie i spowodowała, że upiekłam ten sernik. Byłam zdziwiona nazw,ą dopóki nie usłyszałam od gościa konsumującego mój wypiek: Jaki smaczny biszkopt!
Lukier królewski jako polewa i owoce bardzo dobrze współgrają ze smakiem tego ... sernika:)
Potrzebne składniki:
450g serka kremowego Philadelphia
75ml mleka
60g masła roztopionego, płynnego
6 jajek
40g mąki pszennej
20g skrobi kukurydzianej
1,5 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki wanilii bourbon
szczypta soli
dodatkowo:
1 białko
kilka łyżek cukru pudru
szczypta soli
sos karmelowy solony
owoce
Sposób wykonania:
1. Łączymy rozpuszczone masło, mleko i mleko zagęszczone. Dodajemy te składniki do serka, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy żółtka, a następne mąkę i skrobię, mieszamy.
2. Ubijamy białko z solą i cukrem.
3. Łączymy wszystkie składniki i wlewamy do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i obłożonej z zewnątrz folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 160 / 150 stopni, łącznie około 60 minut. Ja ostatnie 20 minut piekłam w temperaturze 120 stopni.
Po dokładny opis zapraszam na stronę www.rosiimanifique.pl
4. Po wystudzeniu sernika polewamy go lukrem królewskim wykonanym z białka i cukru pudru, robimy dekorację z sosu karmelowego.
Smacznego!
Wygląda przesmacznie, a Twoja dekoracja jak zawsze bez skazy. Ps .Dziś i ją zrobiłam sernik od Roberta . Sernik japoński. Pyszny na deser. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie, a Twoja dekoracja jak zawsze bez skazy. Ps .Dziś i ją zrobiłam sernik od Roberta . Sernik japoński. Pyszny na deser. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń