19.06.2015

TARTALETKI Z KREMEM ANGIELSKIM

Tartaletki z kremem angielskim
 


W przepisie znajduje się krem angielski, przepis według francuskiego cukiernika Pierre Herme. Do tego galaretka z musu malinowego, co gwarantuje, że całość tworzy świetną harmonię smaków.



Potrzebne składniki: 

na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego
100g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii





na krem angielski:
4 żółtka
85g cukru pudru
200ml śmietanki 30%
150ml mleka
1 laska wanilii

dodatkowo na krem: 
3 płatki żelatyny
250g sera mascarpone

na galaretkę: 
200ml wody wrzącej
300ml puree z przetartych malin
1 opakowanie galaretki malinowej
truskawki do dekoracji



Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Ciastem wykładamy foremki na tartaletki. 



Na każdą nakładamy folią aluminiową i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. 


Pieczemy 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy i wyjmujemy z foremek.
2. Wykonujemy krem. Gotujemy mleko ze śmietanką i ziarenkami wanilii. Ubijamy żółtka z cukrem na puch. Zalewamy żółtka gorącym płynem, energicznie mieszamy. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy jeszcze do uzyskania gęstej, aksamitnej masy - ogrzewamy do 82 stopni.
 Dodajemy żelatynę, którą wczesniej trzeba namoczyć w zimnej wodzie i odsączyć. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu mieszamy z serkiem mascarpone.
3. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy przetarte puree z malin. Studzimy.
4. Do tartaletek nakładamy krem i galaretkę.




Dekorujemy  truskawkami. 





Smacznego!
 
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz