Torcik z malinami
Chyba wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby przekonać się, że to jest jedno ze smaczniejszych ciast. Delikatny, puszysty biszkopt i lekki krem z owocami. Pycha :)
Potrzebne składniki:
na biszkopt:
3 jajka
75g cukru pudru
60g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem:
250g świeżych malin
250g sera mascarpone epiu
125g sera kremowego philadelphia
250ml śmietany 30%
kilka łyżek cukru pudru ( według uznania )
do dekoracji:
blat białego fondantu (plastyczna masa cukrowa)
zielona i czerwona masa marcepanowa
150g miękkiego masła
kilka łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
różne owoce
do nasączenia:
woda z sokiem cytrynowym i cukrem
Sposób wykonania:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i ekstrakt, wolno mieszając. Masę nakładamy do tortownicy o średnicy 16 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Robimy krem. Mieszamy dwa rodzaje serków z cukrem, ubijamy śmietanę. Serki delikatnie mieszamy ze śmietaną. Tort kroimy na krążki, nasączamy ponczem.
Przekładamy krążki ciasta kremem.
Na każdą warstwę kremu nakładamy warstwę malin i trochę borówek amerykańskich. Tort wkładamy do lodówki.
3. Ubijamy masło z cukrem i sokiem z cytryny. Obsmarowujemy tort cienką, równą warstwą na całej powierzchni. Wkładamy do lodówki.
4. Tort obkładamy masą cukrową, wygładzamy.
Dekorujemy owocami oraz listkami wykonanymi z masy marcepanowej.
Zawsze powodujesz mój zachwyt swoimi wyrobami:)
OdpowiedzUsuń