Tarta z jagodami
Do dekoracji tarty jagodowej użyłam mięty i lawendy ze swojego ogrodu botanicznego-herbarium. Używanie mięty w kuchni jest powszechne, a lawendy w ostatnich latach też coraz bardziej. Lawenda od wieków była znana w aromaterapii, ale ma także niezastąpione właściwości w kuchni. Lawenda pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, poprawia apetyt, przyśpiesza trawienie, a także ruchy perystaltyczne jelit. W cukiernictwie wykorzystujemy kwiaty i listki lawendy. W tarcie użyłam lawendy tylko do dekoracji.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego
100g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
na krem:
250g serka kremowego typu philadelphia
150g pianek marshmallows
100ml mleka
250ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
500g czarnych jagód
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy masę na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki.
2. Pianki i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy mieszając, aż pianki rozpuszczą się.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy, natłuszczoną masłem, formę do tarty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, około 30 minut, do zrumienienia ciasta. Studzimy.
4. Miksujemy serek, dodajemy masę marshmallows. Dodajemy ubitą śmietanę, lekko mieszając. Krem wykładamy do tarty, na krem nakładamy jagody.
Bardzo apetyczna, orzeźwiająca i na czasie. W sam raz na letnie upały :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, orzeźwiająca i na czasie. W sam raz na letnie upały :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ta tarta:) . Ja w tym roku z jagód pierogi i bułki robiłam:)
OdpowiedzUsuń