Ciasto z galaretką poziomkową
Zaprosiłam kuzynki na ogrodowego grilla. Spytałam jakie mają zamówienie na ciasto. Zamówiły ciasto lekkie i z owocami. Sprostałam zadaniu, bo ciasto znikało szybko i każda prosiła o dokładkę :)
Puszysty biszkopt, poziomki, krem waniliowy i galaretka, to zawsze wspaniałe połączenie na letnie, lekkie ciasto. Obłożenie ciasta bezami i płatkami róż upodobniło je do słynnego ciasta Magdy Gessler zwanego Księżniczka Ce-Ce, które składa się z podobnych składników.
Warto zrobić ten torcik, to naprawdę delicja!
Potrzebne składniki:
Puszysty biszkopt, poziomki, krem waniliowy i galaretka, to zawsze wspaniałe połączenie na letnie, lekkie ciasto. Obłożenie ciasta bezami i płatkami róż upodobniło je do słynnego ciasta Magdy Gessler zwanego Księżniczka Ce-Ce, które składa się z podobnych składników.
Warto zrobić ten torcik, to naprawdę delicja!
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
70g puddingu waniliowego w proszku
500ml mleka
80g cukru
4 żółtka
1 laska wanilii
100ml likieru jajecznego gęstego (Bols)
150g poziomek
na warstwę galaretkową:
300g poziomek
1 op galaretki poziomkowej
dodatkowo:
płatki róż
bezy
Sposób wykonania:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą i połową ilości cukru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i ekstraktem wanilii. Łączymy masy, delikatnie je mieszamy. Dodalemy mąkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 30-40 minut. Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm. Studzimy.
2. Robimy krem. Ubijamy żółtka z cukrem. Mieszamy pudding ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy z ziarnami wanilii. Do żółtek dodajemy pudding z mlekim, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy gęsty pudding. Studzimy.
3. Miksujemy masło, dodajemy po łyżce wystudzony pudding, dodajemy likier. Odkładamy kilka łyżek, resztę mieszamy z poziomkami.
4. Kroimy biszkopt na krążki. Nasączamy osłodzonym mlekiem. Na krążek nakładadamy grubą warstwę kremu, wkładamy do lodówki. W drugiej tortownicy kładziemy nasączony krążek biszkoptu i wsypujemy poziomki.
Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zalewamy poziomki i wkładamy do lodówki. Następnie wyjmujemy obydwie części z tortownic i układamy jeden na drugim.
Arcydzieło:) poziomki pyszniejsze niż truskawki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja też wolę poziomki, ale jest ich mało w handlu, trudno je dostać,
UsuńPozdrawiam