07.07.2015

CIASTO Z GALARETKĄ POZIOMKOWĄ

Ciasto z galaretką poziomkową





Zaprosiłam kuzynki na ogrodowego grilla. Spytałam jakie mają zamówienie na ciasto. Zamówiły ciasto lekkie i z owocami. Sprostałam zadaniu, bo ciasto znikało szybko i każda prosiła o dokładkę :) 
Puszysty biszkopt, poziomki, krem waniliowy i galaretka, to zawsze wspaniałe połączenie na letnie, lekkie ciasto. Obłożenie ciasta bezami i płatkami róż upodobniło je do słynnego ciasta Magdy Gessler zwanego Księżniczka Ce-Ce, które składa się z podobnych składników. 
Warto zrobić ten torcik, to naprawdę delicja!


Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem: 
300g masła w temperaturze pokojowej
70g puddingu waniliowego w proszku
500ml mleka
80g cukru
4 żółtka
1 laska wanilii
100ml likieru jajecznego gęstego (Bols)
150g poziomek

na warstwę galaretkową:
300g poziomek
1 op galaretki poziomkowej

dodatkowo:
płatki róż
bezy




Sposób wykonania:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą i połową ilości cukru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i ekstraktem wanilii. Łączymy masy, delikatnie je mieszamy. Dodalemy mąkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 30-40 minut. Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm. Studzimy.
2. Robimy krem. Ubijamy żółtka z cukrem. Mieszamy pudding ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy z ziarnami wanilii. Do żółtek dodajemy pudding z mlekim, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy gęsty pudding. Studzimy.
3. Miksujemy masło, dodajemy po łyżce wystudzony pudding, dodajemy likier. Odkładamy kilka łyżek, resztę mieszamy z poziomkami. 
4. Kroimy biszkopt na krążki. Nasączamy osłodzonym mlekiem. Na krążek nakładadamy grubą warstwę kremu, wkładamy do lodówki. W drugiej tortownicy kładziemy nasączony krążek biszkoptu i wsypujemy poziomki. 


Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zalewamy poziomki i wkładamy do lodówki. Następnie wyjmujemy obydwie części z tortownic i układamy jeden na drugim. 



Obkładamy boki kremem, który wcześniej odłożyliśmy. Dekorujemy płatkami róży i bezami.




Smaczny deser przy ogrodowym grillu wieczorową porą :)



Smacznego!







2 komentarze:

  1. Arcydzieło:) poziomki pyszniejsze niż truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja też wolę poziomki, ale jest ich mało w handlu, trudno je dostać,
      Pozdrawiam

      Usuń