10.11.2014

TARTA Z JABŁKAMI, KREMEM I BEZĄ

Tarta z jabłkami, kremem i bezą


Ciasto z mojego pomysłu i przepisu. Starałam się zrobić ciasto podobne do szarlotki z cukierni Słodki Słony Magdy Gessler. Sama jestem zaskoczona wynikiem. Ciasto jest rewelacyjnie smaczne! To najlepsze ciasto z jabłkami, jakie do tej pory jadłam. Mocno polecam! 

 Potrzebne składniki:

na tartę:
200g mąki krupczatki
130g masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na krem:
500ml śmietany 30%
60g cukru 
1 laska wanilii
30g mąki ziemniaczanej
3 żółtka

na nadzienie z jabłek:
1500g jabłek
cukier drobny (ilość według uznania i w zależności od kwaskowatości jabłek)
1/2 łyżeczki cynamonu

na bezę:
3 białka
150g cukru drobnego
szczypta soli
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej





Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy formę na tartę, smarując ją masłem. Użyłam formy o średnicy 27 centymetrów. Zagniatamy suche składniki na ciasto z zimnym masłem. Najlepiej posiekać specjalnym urządzeniem do wyrabiania kruchego ciasta. Dodajemy żółtko, ekstrakt, krótko wyrabiamy. Masą wykładamy foremkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formę wyjmujemy, ciasto nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia ciasta, około 20 minut. Studzimy.


2. Jabłka obieramy, kroimy na drobne cząstki, dodajemy cukier, parę łyżek wody, cynamon i prażymy na gęstą masę. Tę czynność można wykonać dzień wcześniej. Studzimy. 


3. Wykonujemy krem. Śmietanę gotujemy z pestkami wanilii (można też włożyć laskę wanilii, a potem ją wyjąć). Żółtka miksujemy z cukrem, na koniec dodajemy mąkę i jeszcze krótko miksujemy. Zalewamy gorącą śmietaną, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż krem osiągnie odpowiednią gęstość. Odstawiamy i studzimy. 


4. Jeśli mamy gotowe i przestudzone ciasto, krem waniliowy oraz przesmażone jabłka przystępujemy do wykonywania bezy. Białka z cukrem umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy (nie ubijamy), aż rozpuści się cukier. Dodajemy wtedy sól, zestawiamy z garnka i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy skrobię i jeszcze chwilę ubijamy. 


5. Na ciasto nakładamy po kolei krem, jabłka i bezę (wszystko zimne). 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. temperaturę obniżamy do 160 stopni. Pieczemy około 60 minut, aż beza będzie na górze przesuszona. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy.


 Ciasto podajemy jeszcze ciepłe lub przestudzone. 


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Właśnie szukam ciekawego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to ciasto, jest wyjątkowo smaczne :)
      Dziękuję za wszystkie komentarze :)

      Usuń