13.11.2014

KEKS ANGIELSKI

Keks angielski



Świąteczne ciasto z przepisu Fiony Cairns. Ta znakomita angielska mistrzyni cukiernictwa zasłynęła z tortu weselnego wykonanego dla księcia i księżnej Cambridge. Ciasto zawiera niesamowitą ilość bakalii, najsmaczniejsze jest po kilku dniach, a nawet po dwóch lub trzech tygodniach :)
Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach 30 cm na 15 cm i po upieczeniu przekroiłam na dwa kawałki. Otrzymałam w ten sposób dwa mniejsze ciasta, które udekorowałam, każde inaczej. 
Obydwa ciasta, to małe prezenty, zapakowane w masę marcepanową :)



Potrzebne składniki:

bakalie do ciasta:
125g kandyzowanych wiśni lub czereśni
150g suszonych moreli
150g daktyli
200g kandyzowanego imbiru
150g sułtanek
150g koryntek
120ml ciemnego rumu
sok i skórka z limonki

na ciasto:
300g masła w temperaturze pokojowej
150g ciemnego cukru muscovado
5 jajek
2 łyżki ciemnej melasy
150g mąki pszennej
150g mączki migdałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

dodatkowo:
100g orzechów pekan
100g orzechów pistacjowych

na dekorację:
masa marcepanowa
plastyczna masa cukrowa
wstążki
listki ostrokrzewu
konfitura z moreli
likier pomarańczowy do posmarowania masy marcepanowej
lukier królewski





Sposób wykonania:

1. Wszystkie bakalie, w przeddzień pieczenia ciasta, mieszamy z rumem i sokiem z limonki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. W tym czasie, kilka razy, mieszamy bakalie, aby równomiernie nasączały się.



Dodatkowo dodałam trochę kandyzowanego kiwi, bo akurat miałam :)
2. Robimy ciasto. W misce mieszamy sypkie produkty: mąkę, proszek, przyprawy, sól, mączkę migdałową, imbir. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku, potem melasę, wodę z kwiatów pomarańczy i wsypujemy sypkie produkty.
3. Siekamy orzechy, dodajemy do masy razem z bakaliami, mieszamy.
4. Masę umieszczamy w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 2 godzin. Studzimy w formie.



Przekroiłam na pół i udekorowałam jako dwa oddzielne ciasta.
5. Białą masę marcepanową rozwałkowujemy na gruby placek. Ciasto smarujemy rozgrzaną konfiturą morelową, nakładamy marcepan. Rozwałkowujemy niebieską masę cukrową bardzo cienko. 



Za pomocą pędzelka nasączamy masę marcepanową likierem pomarańczowym, nakładamy masę cukrową, wygładzamy. 
Przy podstawie ciasta przyklejamy złotą, świąteczną taśmę.



Wyciskamy listki, formujemy czerwone kuleczki z masy marcepanowej. 



Ozdoby przyklejamy lukrem królewskim.



Wszelkiego rodzaju listki, wstążki, kokardki przyklejamy też lukrem królewskim.



Ciasta z dekoracjami prezentują się bardzo świątecznie.









Smacznego!


3 komentarze:

  1. Przepięknie udekorowane w sam raz na słodki prezent. Podziwiam Pani umiejętności i złote rączki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Żal jeść tylko podziwiać:)

    OdpowiedzUsuń