12.04.2014

MUS CYTRYNOWY Z AJERKONIAKIEM

Mus cytrynowy z ajerkoniakiem



Deser tylko dla dorosłych
Deser jest moim żartem, zabawą na temat, że nie zawsze to, co widzisz, jest tym, co widzisz :)



Potrzebne składniki:

3 duże cytryny
120ml soku z cytryn
120g cukru kryształ (lub więcej)
40ml likieru cytrynowego   
 3 płatki żelatyny
150ml śmietany 36%
100g serka mascarpone
3 łyżeczki gęstego ajerkoniaku



Sposób wykonania:

1. Cytryny myjemy, parzymy, odcinamy czubki, wydrążamy środki.


Chcemy uzyskać trzy foremki do musu cytrynowego.


Brzegi cytrynowych foremek nacinamy w ząbki.


2. Foremki wkładamy do zamrażalnika. 
3. Podgrzewamy sok cytrynowy z cukrem, dodajemy likier.


 Namaczamy płatki żelatyny w zimnej wodzie, aż zmiękną. Płatki odciskamy i dodajemy do podgrzanego soku. Rozpuszczamy żelatynę. Całość studzimy.
4. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone. Dodajemy gęstniejącą cytrynową miksturę. Delikatnie mieszamy.
5. Wyjmujemy foremki z zamrażalnika, napełniamy musem. Nakładamy swobodnie, pozwalając, aby mus lekko opadał na foremkę ( jakby się wylewało jajko :))
Foremki z musem wkładamy do lodówki lub do zamrażalnika. Deser możemy podawać w tej formie.

  
Można też, po zastygnięciu, ściąć czubki musu i nałożyć w to miejsce ajerkoniak.


Likier jajeczny, jakim niewątpliwie jest ajerkoniak :), lekko rozleje się, tworząc świetną imitację żółtka.


Deser, teraz do złudzenia przypomina, jajko ugotowane na miękko w skorupce :) 


... widać wyraźnie, że białko się ścieło, a żółtko jest miękkie ... takie lubię najbardziej :) ... w realu zawsze wychodzi mi za twarde, albo za miękkie :)


W wersji świątecznej, możemy deser podać odpowiednio udekorowany. 
Foremki cytrynowe możemy umieścić na nóżkach odwróconych kieliszków.


Żółte lub białe wstążeczki, zawiązane w kokardki, dopełnią świątecznego charakteru temu deserowi.


Ten deser ma tylko jedną wadę .... bardzo spodoba się dzieciom, a one niestety, jeść tego nie mogą :( 
Oczywiście można zrobić wersję bezalkoholową, a tam gdzie są dzieci, trzeba to zrobić koniecznie, bo z pewnością będą chciały zjeśc "jajko na miękko"!


Smacznego!


5 komentarzy: