11.04.2014

MAZUREK KAJMAKOWY

Mazurek kajmakowy



Obowiązkowym deserem na Wielkanoc jest mazurek. To wyjątkowe ciasto pieczemy, zazwyczaj raz w roku, właśnie na to święto. 


Potrzebne składniki: 

na kruche ciasto
300g mąki krupczatki
200g masła
100g cukru pudru
3 ugotowane żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na nadzienie
500ml śmietany 30%
400g drobnego cukru
50g masła

do dekoracji
migdały
czekolada




Sposób wykonania:

1. Gotujemy jajka na twardo. Żółtka, do ciasta, przecieramy przez sitko. 
2. Do miski wkładamy wszystkie składniki, wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. 
3. Następnie ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy wysmarowanej masłem. 


Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut, do zrumienienia. Studzimy.



4. Śmietanę z cukrem podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy masło, mieszamy. Wylewamy masę na kruche ciasto. 


Dekorujemy migdałami.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Mazurek górą na stole świątecznym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mazaurek z kajmakiem u nas też należy do ulubionych. Wanda, a Twoje bazie wyglądają jak żywe. Zawsze potrafisz wszystko pieknie wykończyc i udekorować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mazaurek z kajmakiem u nas też należy do ulubionych. Wanda, a Twoje bazie wyglądają jak żywe. Zawsze potrafisz wszystko pieknie wykończyc i udekorować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo!
    Staram się i jednocześnie jest to dla mnie miła zabawa :)
    Jesteś przemiłą osobą, Twoje komentarze dają mi dużo satysfakcji z mojej pracy :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń