28.06.2013

MUFFINY JAGODOWE

Muffiny jagodowe na lato




Dziś przedstawiam Wam przepis na muffiny z leśnymi jagodami, czyli znowu smacznie i zdrowo !
 Muffiny można zrobić też z innymi owocami, ale ponieważ zaczyna  się sezon na leśne jagody, postanowiłam zrobić właśnie taką wersję. 
Lecznicze właściwości jagód leśnych są nie do przecenienia - obniżają poziom cholesterolu, są antyutleniaczami, wspomagają uelastycznienie naczyń krwionośnych. 
Dobra wiadomość dla cukrzyków - jagody zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina, obniża poziom cukru we krwi.
Świeży sok z jagód działa przeczyszczająco, a suszone owoce działają przeciwbiegunkowo. Właściwości odżywczych i leczniczych leśnych jagód jest tak dużo, że nie sposób ich wszystkich wymienić !
Zainteresowanych odsyłam do innych informacyjnych stron internetowych, a ja przedstawiam Wam przepis na jagodowy smakołyk :-)
To jeden z tych prostych amerykańskich przepisów: połącz suche produkty, połącz mokre produkty, połącz mokre z suchymi, upiecz i gotowe :-)

*Przepis Marthy Stewart


Potrzebne składniki:

110g mąki pszennej
30g cukru trzcinowego
10g cukru białego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
35g masła roztopionego
1/4 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka jagód (lub borówek amerykańskich)
1 szklanka bitej śmietany

Sposób wykonania:

1. Łączymy suche produkty:mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukry.
2. Łączymy mokre produkty: jajko, mleko, jogurt, roztopione masło, ekstrakt waniliowy. Wymieszajmy trzepaczką, aż składniki się połączą.
3. Łączymy składniki mokre i suche w jednej misce mieszając trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy.
4.Nalewamy miksturę do papilotek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (test suchego patyczka).
5. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną i posypką cukrową.

Ja do części śmietany dodałam parę kropel soku z jagód, dzięki temu uzyskałam śmietanę o kolorze lekko liliowym. Bardzo to apetycznie wyglądało w połączeniu z biało-fioletową posypką :-)




                                     Smacznego!



4 komentarze:

  1. wyglądają bajecznie ! szczególnie podoba mi się pomysł fioletowej smietanki ! (A.N)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję!Cieszę się, że pomysł się spodobał :)
    W tej chwili pomyślałam sobie, że możnaby śmietanę rozdzielić do np. 4 miseczek i każdą wymieszać z coraz większą ilością soku jagodowego tak aby ostatnia była już mocno jagodowa. Tak powstałaby dekoracja w modnym obecnie trendzie - ombre:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ! Smakują pysznie! i wyglądają imponująco !,jestem zakochana we wszystkich babeczkach ,muffinach mogłabym robić je na okrągło.Pozdrawiam M.P.P

    OdpowiedzUsuń
  4. ... ja również uwielbiam robić wszelkie ciasteczka typu cupcakes:) Przygotowuję już nowe posty z babeczkami z mąki kukurydzianej oraz mój nowy domowy hit - babeczki piwne - są po prostu "upajające" :))
    Zapraszam do oglądania, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń