22.06.2013

CUPCAKES MARCHEWKOWE W POMARAŃCZOWYM LUKRZE

 Cupcakes marchewkowe




Kiedy coraz więcej słońca na niebie i zaczyna mocno prażyć przydałaby się jakaś ochrona na naszą skórę. Możemy łykać beta-karoten albo... jeść dużo marchwi. To zadziwiające, że dopiero w XVI wieku wychodowano odmianę marchwi, która została wprowadzona do kuchni. Zarówno marchewka jak i inne owoce i warzywa  zawierające składnik nadający im kolor  pomarańczowy zawierają karoten, czyli prowitaminę A. Należy pamiętać, że odmiana marchwi ciemno-pomarańczowa zawiera 5 razy więcej karotenu od odmiany żółtej. 
Proponuję Wam zatem wspaniałe marchewkowe cupcakes z ekstraktem pomarańczowym i z pomarańczowym lukrem :-) Dodatkowo można udekorować babeczki kremem i owocami. 


Potrzebne składniki:
2 średniej wielkości marchwie
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 duże jajka lub 3 małe
1/2 szklanka cukru
1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
przyprawy w proszku:
        1 łyżeczka cynamonu
        1/2 łyżeczki imbiru
        1/4 łyżeczki gałki  muszkatałowej

1/2 szklanki pokrojonych drobno owoców z syropu
(np. ananas, brzoskwinia)

Składniki na lukier:
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki startej skorki pomarańczowej
2-4 łyżeczki soku z pomarańczy
1 białko

Składniki na krem:
125g serka kremowego
50g masła miękkiego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

Do dekoracji:
marchewki z marcepanu, kawałki owoców

Sposób wykonania:
1. Ścieramy marchewki na tarce. Powinniśmy otrzymać 1 szklankę startej marchwi.
2. Mieszamy w misce suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, wszystkie przyprawy.
3. W drugiej misce miksujemy jajka, olej i ekstrakt pomarańczowy z cukrem. Dodajemy marchew, mieszamy.
4. Łączymy mieszając   produkty z obydwu misek.
5. Masę nakładamy do papilotek na cupcakes. Wkładamy do środka parę kawałków owoców( możemy zrobić wersję bez owoców - wtedy ciastka możemy dłużej przechować) Pieczemy ok.25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C ( test suchego patyczka)




6. Po upieczeniu babeczki wyjmujemy i studzimy.
Babeczki możemy dekorować lukrem lub kremem, możemy do środka babeczek wkładać owoce, ale możemy też zrobić wersję bez owoców. Ja proponuję zrobić w kilku wersjach - dla każdego coś miłego :)

Przygotowujemy lukier :
 Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania lukru wkładamy do naczynia i ucieramy do uzyskania gładkiego lukru o konsystencji gęstej śmietany. Babeczki polewamy lukrem i ozdabiamy startą skórką pomarańczową.



Przygotowujemy krem:
 Ucieramy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy po łyżce serka oraz ekstrakt z pomarańczy dalej ucierając.

Dekorujemy babeczki:
 Krem nakładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy trochę kremu na każdą babeczkę i ozdabiamy marcepanowymi marchewkami lub cząstkami owoców, najlepiej też zawierających beta-karoten.




Babeczki możemy bezpośrednio przed podaniem powyjmować z papilotek, też wyglądają pięknie. Ponieważ są to mini cupcakes, choć na zdjęciach może tego nie widać (foremki są 3cm) to jest to akurat porcja na jeden kęs :)



Smacznego!

1 komentarz: