Delikatne naleśniki z serem
Za oknem jest słoneczne lato, a my zastanawiamy się co tu zjeść w takie gorące popołudnie...
Dzisiaj przegotowałam naleśniki - idealne nie tylko na deser, ale także na lekki lunch czy wieczorną kolację ! Mam dwie ulubione wersje naleśników: jedne z białym serkiem, cynamonem i owocami, drugie tzw. naleśniki Suzette, które są zapewne mniej syte, ale za to niezwykle eleganckie.
Dziś przedstawiam Wam przepis na delikatne naleśniki z nadzieniem z sera. To wspaniały przysmak dla Wszystkich i dodatkowo jest bardzo prosty w przyrządzeniu!
Potrzebne składniki na naleśniki:
1 jajko
2 żółtka
100g mąki pszennej
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
olej z pestek winogron do smażenia naleśników
350g sera białego
2-3 łyżki gęstej śmietany
2-3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Ponadto:
czekolada do dekoracji talerza,
miękkie owoce np. maliny
miękkie owoce np. maliny
Sposób wykonania:
1. W misce umieszczamy jajko i dwa żółtka, dolewamy mleko i roztrzepujemy, dosypujemy na przemian mąkę i dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy sól i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
2. Do ciasta naleśnikowego dodajemy roztopione masło, mieszamy i następnie pieczemy naleśniki.
3. Farsz: ser biały ścieramy na tarce lub zagniatamy widelcem, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i cynamon. Wyrabiamy na masę.
4. Nakładamy farsz na upieczone naleśniki, składając najpierw na pół , a potem znowu na pół. W ten sposób otrzymamy ćwiartki. Układamy naleśniki na patelni (po cztery) i podsmażamy na maśle.
5. Dekorujemy talerz płynną czekoladą (Ja użyłam dwie łyżki czekolady w proszku i zalałam je łyżką gorącego mleka.Uzyskałam gęstą masę czekoladową. Wlałam ją do rożka uformowanego z papieru do pieczenia i wyciskałam płynną czekoladę na talerz "malując" esy-floresy :-)
Układamy na talerzu naleśniki, dekorujemy owocami.
Ja dodatkowo udekorowałam talerz jadalnymi kwiatami akacji.
Ja dodatkowo udekorowałam talerz jadalnymi kwiatami akacji.
chyba zrobię dzisiaj na obiadek naleśniki z serem i owocami, myślę, że będą tak dobre jak Twoje pozdrawiam Teresa
OdpowiedzUsuń