Tort z zieloną herbatą matcha
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z japońskiego bloga. Pomyślałam, że właśnie Japończycy powinni mieć najlepsze przepisy z japońską herbatą. Rzeczywiście ciasto jest rewelacyjne, smaczne i bardzo pulchne, jak napowietrzone. Darujcie, że nazwy strony nie przytoczę :)... Skopiowałam raczej obrazkowo ... z filmu:)
Krem do przełożenia jest z przepisu Varhona, z oficjalnej strony; lepszej rekomendacji chyba nie trzeba:)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
60g żółtka
20g olej z pestek winogron
20g cukru
1 łyżeczka matcha
65g wody
70g mąki pszennej
160g białka
1/4 łyżeczki cream of tartar
30g cukru pudru
na krem:
500g sera mascarpone
340g śmietany 30%
200g syropu klonowego
100g żółtek
6g żelatyny w płatkach
80g zielonych pistacji
na krem do przełożenia:
200g czekolady białej
300g śmietany 30% lub 36%
1 łyżeczka matcha
ewentualnie barwnik spożywczy zielony
syrop do nasączenia: woda, sok z cytryny, cukier
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 21 cm. Siekamy białą czekoladę, podgrzewamy śmietanę z matcha, zalewamy czekoladę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Można to zrobić dzień wcześniej.
Miksujemy żółtka z cukrem. dodajemy olej. Herbatę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy, dodajemy do masy żółtkowej. Dodajemy mąkę. Miksujemy białko z solą i cukrem na pianę. Mieszamy delikatnie z masą. Pieczemy około 25-30 minut (test suchego patyczka). Nie wolno ciasta przesuszyć, należy go od razu wyjąć z piekarnika, jak tylko będzie upieczony. Studzimy i kroimy na trzy blaty.
2. Syrop klonowy redukujemy, to znaczy gotujemy na wolnym ogniu odparowując. Trwa to około 20 minut. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Żółtka miksujemy, dodajemy gorący płyn, mieszamy i podgrzewamy do temperatury 82 stopnie. Gotujemy jak krem angielski. Odstawiamy i dodajemy odsączoną z wody żelatynę, mieszamy, studzimy. Miksujemy ser mascarpone, dodając po łyżce jajecznego kremu. Schładzamy. Siekamy pistacje i dodajemy do kremu.
3. Ciasto nasączamy wodą z cytryną i z cukrem, przekładamy kremem i odstawiamy do lodówki.
4. Zimną śmietanę z białą czekoladą ubijamy. Wkładamy do worka cukierniczego. Dekorujemy tort.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz