17.02.2018

TORT Z MUSEM CAPPUCCINO

Tort z musem cappuccino

650

  Przepis na ciasto jest francuskiego cukiernika Cyryl Lignac. Jest on właścicielem i szefem kilku eleganckich restauracji i cukierni w Paryżu (gwiazdka Michelin dla Le Chardenoux). Jest także animatorem wielu programów kulinarnych na francuskim kanale telewizyjnym M6, a także autorem książek kucharskich.

650


Potrzebne składniki:

na ciasto:
35g mąki pszennej
120g pasty migdałowej 70%
25g cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
1 białko

na krem czekoladowy:
2g żelatyny w płatkach
200g mleka
200g śmietany 30%
4 żółtka
65g cukru pudru
110g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady

na biały krem:
6g żelatyny w płatkach
103g cukru granulowanego
35g wody
5 żółtek
250g sera mascarpone
250g ubitej śmietany 30%

na mus kawowy:
8g żelatyny w płatkach
220g śmietany 30%
12g ziaren kawy
180g białej czekolady
180g mlecznej czekolady
12g aromatu kawy
420g ubitej śmietany 30%

na polewę:
50g czekolady karmelowej
50g czekolady białej
50g czekolady mlecznej
120g śmietany 30%
2 listki żelatyny (po 2g każdy)

do dekoracji:
150g sera mascarpone
100g nutelli
płatki paillete feuilletine


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy formę tortową o średnicy 16 cm. Miksujemy jajka i żółtko. Rozmiękczamy pastę np w mikrofalówce, dodajemy do jajek. Wsypujemy mąkę. Białko ubijamy z cukrem, dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Pieczemy, aż patyczek włożony do ciasta, po wyjęciu, będzie suchy. Studzimy i przekładamy do formy o średnicy 18 cm.
2. Robimy krem. Rozdrabniamy czekoladę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Żółtka ubijamy z cukrem, śmietanę wraz z mlekiem zagotowujemy, następnie zalewamy nimi żółtka. Podgrzewamy jeszcze kilka minut,  masa osiągnie gęstość budyniu. Żelatynę odsączamy z wody i dodajemy do gorącej masy, następnie zalewamy czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do formy z ciastem, wkładamy do lodówki.
3. Robimy drugi krem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gotujemy syrop z cukru i wody do temperatury 121 stopni. W tym czasie miksujemy żółtka, dalej miksując wlewamy syrop, dodajemy odciśniętą żelatynę. Delikatnie miksujemy serek mascarpone, dodając po łyżce masy jajecznej. Na koniec dodajemy bitą śmietanę delikatnie mieszając. 2/3 kremu wlewamy do tortownicy z ciastem i wkładamy do zamrażalnika.
4. Czekoladę rozdrabniamy. Ziarna kawy tłuczemy w moździerzu, wsypujemy do 220g śmietany, zagotowujemy i odstawiamy pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy odsączoną żelatynę i zalewamy czekoladę, dodajemy aromat kawowy, mieszamy. Dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy. 
5. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i z formy. Przekładamy do formy o średnicy 20 cm. Zalewamy musem i odkładamy do zamrażalnika.

650

6. Robimy polewę. Rozdrabniamy czekoladę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy odciśniętą żelatynę, mieszamy i zalewamy czekoladę. Blendujemy polewę, studzimy do 32 stopni, następnie oblewamy tort. 
7. Miksujemy serek mascarpone z nutellą, przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasto. Posypujemy płatkami paillete feuilletine. 

650

650

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz