23.02.2018

CIASTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWE

Ciastka czekoladowo-kokosowe

650

  Staram się być trendy :) .. a teraz w modzie są ciastka tzw monoporcje, czyli dzielone dla każdego konsumenta, poza tym  wielowarstwowe i z dekoracją czekoladową. Mam nadzieję, że podobają się Wam, bo są przepyszne :)


Potrzebne składniki:

na krem:
230ml śmietana 30%
100ml mleka
80g żółtka
30g cukier granulowany
180g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
30g masła

na biszkopt czekoladowy:
2 jajka
2 żółtka
50g roztopionego masła
40g cukru
15g mąki pszennej
15g skrobi kukurydzianej
15g kakao

na bezę:
150g białka
50g cukru
70g zmielonych orzechów laskowych
70g zmielonych migdałów
130g cukru pudru
70g siekanych orzechów laskowych
70g siekanych migdałów

na bezę kokosową:
150g białka
150g cukru pudru
200g wiórków kokosowych
szczypta soli

na pralinę:
140g mlecznej czekolady
120g pasty pralinowej z orzechów laskowych
100g płatków paillete feuilletine

na warstwę białą:
250g sera mascarpone
cukier według uznania

na syrop do nasączenia:
1/2 szklanki mocnej słodzonej kawy

na dekorację:
200g gorzkiej czekolady
folia transferowa

Sposób wykonania:

1. Robimy krem. Czekoladę siekamy na drobno. Żółtka miksujemy z cukrem, mleko i śmietanę zagotowujemy w rondelku, zalewamy żółtka i gotujemy całość do uzyskania 82 stopni. Zalewamy czekoladę, mieszamy. Lekko studzimy i dodajemy masło, blendujemy. Odstawiamy do lodówki, aby krem stężał.
2. Pieczemy biszkopt. Miksujemy jajka, żółtko, cukier. Dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszając. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (test suchego patyczka).
3. Robimy bezę orzechową. Przesiewamy zmielone migdały, orzechy i cukier puder do jednej miski. Ubijamy białko z cukrem i solą. Wsypujemy sypkie składniki, delikatnie mieszamy, wylewamy na blachę, posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 25 minut. 

650

4. Robimy bezę kokosową. Ubijamy białko z cukrem i solą. Dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30 minut.
5. Rozpuszczamy czekoladę na warstwę pralinową w kąpieli wodnej. Dodajemy pastę pralinową, mieszamy. Na koniec wsypujemy prażynki i mieszamy. 

650

Masę rozsmarowujemy na bezie orzechowej, przykrywamy blatem biszkoptu, nasączamy kawą. Mascarpone miksujemy z cukrem i rozsmarowujemy bardzo cienką warstwą na biszkopcie. Na wierzchu kładziemy blat bezy kokosowej. Odstawiamy w chłodne miejsce. 

650

6. Temperujemy czekoladę na dekoracje, nanosimy na folie transferowe. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. 
7. Ciasto kroimy na porcje. U mnie wyszło 16 porcji o wymiarach 4 cm na 12 cm. Dekorujemy kremem za pomocą worka cukierniczego z gładką tylką. 

650

Na każde ciastko nakładamy blat czekolady.

650

650

650

Smacznego!






2 komentarze: