Tartaletki z musem jabłkowym
Pyszne mono porcje szarlotki z bezą i kremem karmelowym
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
180g masła zimnego
100g cukru pudru
45g mąki migdałowej
400g mąki pszennej
70g jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
na nadzienie:
2 kg jabłek Reneta
2-3 łyżki cukru
200g dulce de leche
na dekorację:
120g białka
szczypta soli
200g drobnego cukru
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy ringi do tartaletek. Przesiewamy mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier puder i sól do miski. Dodajemy masło i siekamy drobno. Dodajemy jajka i ekstrakt, wyrabiamy na kruche ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wypełniamy foremki do ciasta. Pieczemy około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Studzimy.
2. Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki i prażymy z cukrem na gładką pulpę. Cały czas mieszamy jabłka, aby się nie przypaliły. Do foremek wkładamy na dno łyżkę dulce de leche, na to kładziemy jabłka i wyrównujemy wierzch.
3. Białka z cukrem i solą nastawiamy na kąpiel wodną, mieszamy ręczną trzepaczką, aż rozpuści się cukier. Zestawiamy i ubijamy na pianę w mikserze. Przekładamy pianę do worka cukierniczego, dekorujemy ciastka według uznania.
Ja dodatkowo opaliłam palnikiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz