22.03.2018

CUPCAKES CZEKOLADOWE WIOSENNE

Cupcakes czekoladowe wiosenne

650


Przywołując wiosnę :)

Potrzebne składniki:

na ciasto:
130g mąki pszennej
40g czarnego kakao
180g cukru pudru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 jajko
120ml maślanki
120ml oleju z pestek winogron
1 łyżka ekstraktu z wanilii
120ml gorącej wody
650
na krem:
250g serka śmietankowego 
typu philadelphia
150g miękkiego masła
100g nutelli
2 łyżeczki kakao
2-3 łyżki cukru pudru



650














do dekoracji:
650
100g czarnej czekolady
10g masła kakaowego
150g kakao













Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do miski. Do drugiej miski dajemy jajko, maślankę, wanilię i olej, mieszamy. Wszystko przekładamy do jednej miski, mieszamy, a następnie dodajemy gorącą wodę i jeszcze raz mieszamy. Napełniamy masą foremki. Ja używałam mini foremek do cupcakes i otrzymałam 48 babeczek. Pieczemy około 15 minut (test suchego patyczka). Nie należy za długo piec ciasteczek, żeby nie były przesuszone, dużo smaczniejsze są lekko wilgotne. 

650

2. Do miski wkładamy masło, serek i cukier i miksujemy. Część kremu odkładamy do reszty dodajemy nutellę i kakao i jeszcze chwilę miksujemy. Babeczki dekorujemy czekoladowym kremem oraz robimy dekorację z kremu jasnego, za pomocą worka cukierniczego.

650

3. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej do 45 stopni, zestawiamy, studzimy do 35 stopni i dodajemy masło kakaowe. Mieszamy. Dzięki tej metodzie temperowania czekolady, dekoracje z czekolady  będą chrupiące.
4. Czekoladę przelewamy do rożka, na blat wysypujemy proszek kakaowy. Wyciskamy czekoladę na kakao w formie krótkich gałązek. Mieszamy z kakao. Gdy czekolada zastygnie, odsiewamy kakao za pomocą sitka. Dekorujemy cupcakes. 

650

650

650

650




Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza