24.03.2018

TORT WIELKANOCNY

Tort wielkanocny

650


  Ciasto trochę wiosenne, trochę świąteczne. Krem mocno cytrynowy z migdałowym biszkoptem Joconda, to prawdziwie świąteczny rarytas. 

Potrzebne składniki:

na ciasto:
3 jajka
120g mąki migdałowej
90g cukru pudru
25g mąki pszennej
25g masła
90g białka
20g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
(pieczemy dwa takie ciasta w formie na tortownicę o średnicy 21 cm)
650


na krem:
4g żelatyny w płatkach
152g cukru drobnego
152g soku z cytryn
skórka cytrynowa
200g masła
200g jajek
100g żółtek

masa cukrowa do dekoracji
konfitura morelowa
żółty i zielony marcepan
czekoladowe zielone wiórki


Sposób wykonania:

1. Robimy dwa biszkopty Joconda. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę pszenną i migdałową, sól i wanilię. Białka ubijamy z cukrem, delikatnie mieszając dodajemy do masy. Pieczemy około 35 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Do rondelka dajemy cukier, sok, skórkę cytrynową, jajka i żółtka. Mieszamy, lekko podgrzewając. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy masa osiągnie temperaturę 85 stopni dodajemy odciśniętą żelatynę i zestawiamy rondelek. Studzimy masę do 40 stopni, dodajemy masło i blendujemy krem. Odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Biszkopty kroimy na dwa krążki. Można je nasączyć osłodzoną wodą z sokiem cytrynowym. Przekładamy kremem i odkładamy do lodówki. 

650


Podgrzewamy konfiturę morelową, przecedzamy przez sitko i ciepłą smarujemy tort.

650

 Nakładamy blat z masy cukrowej, wygładzamy wierzch i boki. 

650

Robimy dekorację z masy marcepanowej, dekorujemy tort.

650

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz