28.01.2018

TORT TIRAMISU

Tort tiramisu

650


Ciasto na podstawie przepisu na słynny włoski deser tiramisu. Biszkopty są tu zastąpione ciastem biszkoptowym upieczonym w tortownicy. Torcik nie ustępuje w smaku deserowi:)

650


Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka
80g cukru pudru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:
6 żółtek
2 białka
500g sera mascarpone
120g cukru pudru

do nasączenia:
szklanka mocnej osłodzonej kawy
4 łyżki likieru Amaretto

Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt. Białka ubijamy z solą i cukrem, dodajemy żółtka i ekstrakt. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy ( 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka). Studzimy na kratce.
2. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem. Gdy masa będzie puszysta i zwiększy swoją objętość, zdejmujemy z kąpieli i jeszcze miksujemy, aż osiągnie temperaturę pokojową. W drugiej misce ubijamy białko, można dodać sól i trochę cukru. Miksujemy serek na wolnych obrotach, dodajemy partiami żółtko, a na końcu białko, delikatnie mieszając łyżką. 
3. Ciasto kroimy na krążki, mocno nasączamy kawą, przekładamy kremem. Na wierzchu posypujemy kakao, dekorujemy bezami. 

650



Smacznego! 


2 komentarze: