Tort bezowy z laskowymi orzechami i karmelem
Wyjątkowo smaczny tort, nawet jeśli nie wygląda na taki. Przepis znalazłam na rosyjskim blogu, ale potem zauważyłam, że w Polsce znajduje się na wielu blogach. Często występuje pod nazwą tort egipski (nie wiem dlaczego). Ponieważ zrobiłam sporo zmian w tym przepisie , nie nazywam go egipskim :)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na blaty:
240g białek
120g cukru drobnego
szczypta soli
24g mąki pszennej
120g zmielonych orzechów laskowych
na krem:
200g żółtek
200g cukru drobnego
80g mąki pszennej
350ml mleka
150g masła w temperaturze pokojowej
na krem śmietanowy:
200g cukru kryształ
350ml zimnej śmietany 30%
1 łyżka cukru (lub według uznania)
120g posiekanych orzechów laskowych
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy karmel do kremu śmietankowego. Do rondelka wsypujemy 200g cukru i podgrzewamy, aby uzyskać karmel o kolorze bursztynowym. Karmel wylewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy karmel stwardnieje, kruszymy go na drobne kawałki.
Do miski przesypujemy pokruszony karmel i posiekane orzechy.
2. Robimy bezę. Ubijamy białko z cukrem i solą. Wsypujemy mąkę i orzechy i lekko mieszamy. Pieczemy 3 blaty w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia ( około 30 minut).
2. Robimy bezę. Ubijamy białko z cukrem i solą. Wsypujemy mąkę i orzechy i lekko mieszamy. Pieczemy 3 blaty w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia ( około 30 minut).
3. Mleko zagotowujemy, żółtka ubijamy z cukrem, zalewamy mlekiem. Miksturę podgrzewamy, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Odstawiamy i studzimy. Dobrze jest przykryć masę folią, aby nie wytworzył się kożuch. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu. Odstawiamy do lodówki.
4. Śmietanę z cukrem ubijamy. Dodajemy pokruszony karmel i orzechy, delikatnie mieszając.
5. Zestawiamy tort. Na każdy blat nakładamy po kolei krem maślano-jajeczny i śmietankowy.
Na wierzchu możemy ułożyć krem śmietankowy. Dekorujemy według swojego uznania.
Smacznego!
Idealnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń