Ciasto miodowo-jabłkowe
Rosh Hashanah
Ciasto ma swoją wieloletnią tradycję w kuchni żydowskiej. Jest pieczone na święto Nowego Roku żydowskiego. Jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Pieczone jest zazwyczaj w specjalnej okrągłej formie.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
180g mąki pszennej
2 duże jajka
80g płynnego miodu
45g cukru białego
25g cukru brązowego
130ml oleju z pestek winogron
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu sproszkowanego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki przypraw piernikowych (imbir, goździki itd)
4 jabłka
na polewę:
100g masła
3-4 łyżki kakao
1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki wody
1 płatek żelatyny
Sposób wykonania:
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
2. Miksujemy jajka dodając po kolei cukier, miód, olej i wanilię. Przesiewamy mąkę z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do jajecznej mikstury, mieszamy.
3. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta. Ciasto pieczemy około 60 minut (test suchego patyczka).
4. Do rondelka wkładamy kakao, masło, cukier i wodę. Podgrzewamy polewę, cały czas mieszając. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie około 2 minut, następnie odciskamy i dodajemy do polewy. Polewę lekko studzimy i polewamy nią ciasto.
Dekorujemy według swojego uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz