Deser- kubeczki czekoladowe z białym musem i malinami
Uważam, że jest to bardzo atrakcyjny deser. Jest bardzo prosty w wykonaniu i można go zrobić na dzień przed imprezą, na której chcemy je podać :)
Potrzebne składniki:
na kubeczki:
na mus:
100g białej czekolady
80ml śmietany 30%
200ml zimnej śmietany 30%
dodatkowo:
świeże maliny
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Czekoladę temperujemy. 2/3 czekolady siekamy drobno i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce (lub bardzo drobno siekamy). Gdy czekolada osiągnie temperaturę 42-45 stopni, zdejmujemy z palnika, dokładamy pozostałą czekoladę i wolno mieszamy. Studzimy czekoladę do 28-30 stopni. Następnie znowu kładziemy rondelek na garnek z gotującą się wodą i chwilę podgrzewamy do 32 stopni.
2. Bierzemy foremki z folii aluminiowej, ewentualnie papilotki do cupcakes i polewamy od środka czekoladą. Ja nanosiłam czekoladę pędzelkiem. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada stwardniała.
3. Białą czekoladę rozdrabniamy. Śmietanę podgrzewamy (80ml), zalewamy nią czekoladę, mieszamy. Zimną śmietanę miksujemy. Delikatnie łączymy masę czekoladową ze śmietaną.
4. Wyjmujemy foremki z lodówki, zdejmujemy delikatnie folię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz