20.09.2016

TORT Z KREMEM CYTRYNOWYM

Tort z kremem cytrynowym



  Tort zrobiony jest na bazie przepisu na ciasto Angel Cake. Na moim blogu już wcześniej piekłam ten rodzaj ciasta. Charakteryzuje się on dużą puszystością i białym kolorem. Na pewno będę jeszcze nie raz robiła torty z tego przepisu. Kolor tego ciasta jest spektakularny, a jego smak ... anielski:)



Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g białek
150g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cream of tartar

na krem:
1 jajko
4-5 żółtek (zależy od wielkości)
170ml soku z cytryny
1 łyżeczka yuzu
220g cukru drobnego
skórka otarta z jednej cytryny
200g masła
250g sera mascarpone

na krem do obłożenia:
100g masła w temperaturze pokojowej
kilka łyżek kremu pistacjowego

na krem ruski do dekoracji:
90g białek
90g cukru żelującego 2:1
90g cukru drobnego 
60ml wody
szczypta soli

na dekorację kwiaty:
róże
lawenda


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy specjalną formę z kominkiem do Angel Cake. Przesiewamy mąkę i 50 g cukru pudru do miski. Ubijamy białka z solą, cream of tartar, dodając pozostały cukier. Następnie delikatnie mieszamy białka z mąką i cukrem. Wypełniamy formę. Pieczemy około 30 minut, do zrumienienia.
2. Robimy krem. Sok gotujemy z cukrem. Miksujemy żółtka z jajkiem. Jajka zalewamy gorącym sokiem, przelewamy do rondelka i podgrzewamy do uzyskania gęstej konsystencji. Cały czas energicznie mieszamy. Masę studzimy do temperatury 40 stopni, dodajemy po kawałku masło, mieszamy. Dodajemy serek mascarpone, krótko miksujemy.
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy likierem cytrynowym, przekładamy kremem i wkładamy do lodówki. 
4. Miksujemy masło z pastą pistacjową. Obkładamy kremem ciasto i znowu odkładamy do lodówki.
5. Gotujemy syrop z cukru i wody do 120 stopni. Białka ubijamy z solą, zaparzamy syropem, cały czas miksujemy, aż osiągnie temperaturę pokojową. 
Dekorujemy tort białkowym kremem i układamy kwiaty. Część kremu zabarwiamy zielonym spożywczym barwnikiem i wyciskamy listki.












Smacznego!




1 komentarz: