Beza z kremem kawowym
Ciasto dla zwolenników tortu bezowego. Słodycz bezy przełamuje krem mocno kawowy i kwaśne śliwki kalifornijskie. Winności nadaje mu dekoracja z poziomek. W sumie bardzo smaczny deser do popołudniowej herbatki.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na bezę :
150g białek
150g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
na krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
4 żółtka
100g drobnego cukru
50ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 serka mascarpone
dodatkowo:
kilka orzechów włoskich, śliwek suszonych kalifornijskich 150g poziomek
20g czarnej czekolady
Sposób wykonania:
1. Białka ubijamy z solą i cukrem na puch. Dodajemy, mieszając na małych obrotach, mąkę i sok z cytryny.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy bezę w dwóch miejscach. Możemy zrobić dwa koła lub dwa prostokąty, tak jak ja. Bezę pieczemy w temperaturze 120 stopni, około 120 minut. Po godzinie możemy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Beza będzie z wierzchu chrupiąca, w środku lekko miękka. Ważne, żeby była biała, dlatego trzeba kontrolować temperaturę (zależy to indywidualnie od piecyka).
2. W rondelku nastawiamy cukier i wodę na syrop, miksujemy żółtka, wlewamy syrop, cały czas miksując.
W misce ubijamy masło, dodajemy po łyżce masy jajecznej. Dodajemy zaparzoną kawę (w minimalnej ilości wody) i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Na jeden blat bezy nakładamy krem, kładziemy orzechy i suszone śliwki, przykrywamy drugim blatem.
Sposób wykonania:
1. Białka ubijamy z solą i cukrem na puch. Dodajemy, mieszając na małych obrotach, mąkę i sok z cytryny.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy bezę w dwóch miejscach. Możemy zrobić dwa koła lub dwa prostokąty, tak jak ja. Bezę pieczemy w temperaturze 120 stopni, około 120 minut. Po godzinie możemy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Beza będzie z wierzchu chrupiąca, w środku lekko miękka. Ważne, żeby była biała, dlatego trzeba kontrolować temperaturę (zależy to indywidualnie od piecyka).
2. W rondelku nastawiamy cukier i wodę na syrop, miksujemy żółtka, wlewamy syrop, cały czas miksując.
W misce ubijamy masło, dodajemy po łyżce masy jajecznej. Dodajemy zaparzoną kawę (w minimalnej ilości wody) i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Na jeden blat bezy nakładamy krem, kładziemy orzechy i suszone śliwki, przykrywamy drugim blatem.
Beza to miłość z mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń