12.09.2016

TORCIKI MINI Z KWIATAMI

Torciki mini z kwiatami



  Te torciki to moja fantazja. Chciałam wymyślić sposób podania deseru, efektowny i elegancki. O tej porze roku, gdy w ogrodzie pełno jadalnych kwiatów i różnych owoców, łatwo o spektakularną dekorację. Taki deser z naturą w przybraniu, pasuje zarówno na ogrodowe party, jak i na wieczorną galę, a nawet na weselne przyjęcie.  



Potrzebne składniki:

na ciasto biszkoptowe:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
4 żółtka
100g cukru drobnego
5oml wody
80g dulce de leche
80g chałwy waniliowej
50g ovomaltine



do nasączenia:
mleko
likier jajeczny

dodatkowo do dekoracji:
 pączki róż, listki mięty, rozmaryn, tymianek, biały sezam,  maliny, jagody, poziomki




Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy 6 pierścieni o średnicy 7-8 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z 40g cukru i szczyptą soli. Ubijamy w drugiej misce żółtka z 40g cukru i wanilią. Do białek dodajemy na przemian żółtka i przesianą mąkę, delikatnie mieszając łopatką. Napełniamy pierścienie, pieczemy około 25 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
3. Masło miksujemy w misce do białości. Do rondelka wkładamy cukier i wodę, gotujemy syrop do temperatury 121 stopni. W międzyczasie ubijamy żółtka. Dalej ubijając, wlewamy gorący syrop (zaparzamy żółtka). Żółtka w dalszym ciągu miksujemy na najwyższych obrotach, aż będą miały temperaturę pokojową. Teraz z powrotem miksujemy masło, dodając po łyżce żółtka, aż do wyczerpania. Otrzymaną masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dulce de leche, do drugiej ovomaltine, do trzeciej zblendowaną chałwę. Masy miksujemy, do połączenia się składników. Otrzymaliśmy w ten sposób masy o trzech smakach: chałwowym, karmelowym i czekoladowym z chrupką.
4. Torciki kroimy na trzy lub cztery krążki, nasączamy i przekładamy kremami. Można każdą warstwę przełożyć innym kremem (ja tak zrobiłam) lub każdy torcik zrobić w innym smaku. Boki torcików możemy posmarować kremem lub nie (modne teraz jest naked cake).
Niektóre torciki można posmarować kremem chałwowym i obsypać białym sezamem.







5. Wierzch torcików dekorujemy jadalnymi kwiatami (choć nie znaczy to, że musimy je zjeść:) ale ważne, żeby kwiaty nie miały w sobie trujących substancji, jak na przykład piękne konwalie czy oleander), gałązkami rozmarynu, mięty i tymianku. Układamy dowolne owoce. 




Smacznego!





1 komentarz:

  1. Małe cudeńka:) wyślę Pani na fb zdjęcie tortu który robiłam w sobotę jestem dumna z niego jak na moje zdolności:)

    OdpowiedzUsuń