26.09.2016

DESER TIRAMISU ORYGINALNY

Deser tiramisu oryginalny



  Włoski deser, z serkiem mascarpone, zna już chyba cały świat. Sławę, jaką posiada, zawdzięcza z pewnością niebywałej lekkości i wspaniałemu smakowi. Dziś proponuję oryginalny, tradycyjny przepis. Aby osiągnąć oryginalny smak, polecam włoskie biszkopty, oryginalny włoski mascarpone i wino Marsala.





Potrzebne składniki:

(forma 16cm na 26cm)
400g biszkoptów Savoiardi 
(oryginalne, specjalne 
do tiramisu)
6 jajek
500g sera mascarpone np. Epiu
120g cukru pudru
szczypta soli
3/4 szklanki mocno zaparzonej kawy
50 ml wina Marsala (lub likieru Amaretto)
2 łyżki gorzkiego kakao





do dekoracji:
kandyzowane bratki

Sposób wykonania:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z połową ilości cukru. Miksujemy z serkiem. Ubijamy białka z solą i pozostałym cukrem. Do masy serowej dodajemy białko i delikatnie mieszamy.
2. Biszkopty moczymy krótko w kawie i układamy na dnie naczynia. 




Na to kładziemy krem, potem znowu namoczone biszkopty i na wierzchu krem. 



Posypujemy gorzkim kakao. 






Wkładamy do lodówki.

3. Dekoracja z bratków jest moją inwencją i nie jest oczywiście konieczna.
Bratki są z mojego ogródka, więc mam pewność, że są nie pryskane.  Kwiatki myjemy i osuszamy na ręczniczku. Białko lekko ubijamy i pędzelkiem nanosimy na płatki bratków. Następnie posypujemy kwiatki drobnym cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wysuszenia.



4. Ciasto dekorujemy kwiatkami i skórką limonki. 






Przechowujemy w lodówce. Trwałość deseru jest dosyć krótka, ze względu na użycie surowych jajek. 



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz