Deser tiramisu oryginalny
Włoski deser, z serkiem mascarpone, zna już chyba cały świat. Sławę, jaką posiada, zawdzięcza z pewnością niebywałej lekkości i wspaniałemu smakowi. Dziś proponuję oryginalny, tradycyjny przepis. Aby osiągnąć oryginalny smak, polecam włoskie biszkopty, oryginalny włoski mascarpone i wino Marsala.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
6 jajek
500g sera mascarpone np. Epiu
120g cukru pudru
szczypta soli
3/4 szklanki mocno zaparzonej kawy
50 ml wina Marsala (lub likieru Amaretto)
2 łyżki gorzkiego kakao
do dekoracji:
kandyzowane bratki
Sposób wykonania:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z połową ilości cukru. Miksujemy z serkiem. Ubijamy białka z solą i pozostałym cukrem. Do masy serowej dodajemy białko i delikatnie mieszamy.
2. Biszkopty moczymy krótko w kawie i układamy na dnie naczynia.
Wkładamy do lodówki.
3. Dekoracja z bratków jest moją inwencją i nie jest oczywiście konieczna.
Bratki są z mojego ogródka, więc mam pewność, że są nie pryskane. Kwiatki myjemy i osuszamy na ręczniczku. Białko lekko ubijamy i pędzelkiem nanosimy na płatki bratków. Następnie posypujemy kwiatki drobnym cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wysuszenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz