01.10.2016

TORT ANANASOWY

Tort ananasowy



Lekki torcik z kremem na bazie sera mascarpone.

Potrzebne składniki:

na biszkopt:
(dwa biszkopty w tortownicach o średnicy 16 cm)
6 jajek
120g cukru pudru
150g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

na krem:
500g sera mascarpone
300ml śmietany 36% 
200g białej czekolady
1/3 fasoli Tonka
puszka ananasa
50g wiórków z białej czekolady



na dekorację:
120g białek
200g cukru drobnego
szczypta soli

na poncz:
sok ananasowy
likier kokosowy


Sposób wykonania:

1. Dzień wcześniej podgrzewamy śmietanę na krem, zalewamy nią czekoladę, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i połową cukru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i wanilią. Łączymy, delikatnie mieszając, białko z żółtkiem i mąką. Masą wypełniamy dwie formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut (test suchego patyczka).
Studzimy.
3. Ubijamy ser i śmietanę z czekoladą w jednej misce. Ścieramy na tarce fasolę Tonka, mieszamy.



4. Torciki kroimy na krążki. Nasączamy sokiem ananasowym (z puszki) z kilkoma łyżkami likieru. Na każdy krążek kładziemy krem, na to kawałki ananasa i posypujemy wiórkami z białej czekolady. 




Gdy mamy już całą kolumnę z ciasta, formujemy, ścinając nadmiar ciasta nożem, kształt ananasa. Ciasto wkładamy do lodówki.
5. Białko z cukrem i solą umieszczamy w misce, w kąpieli wodnej. Mieszamy biało, aż rozpuści się cukier. Zestawiamy miskę i miksujemy białko na najwyższych obrotach miksera.
Kilka łyżek piany odkładamy do drugiej miski i barwimy na zielono. 
6. Ciasto smarujemy zieloną pianą, odciskamy romby, a następnie wyciskamy białą pianę w zaznaczonych rombach. 




Pianę przypalamy palnikiem cukierniczym. Dekorujemy zielonym pióropuszem ze świeżego ananasa.





Smacznego!


2 komentarze: