Tort ananasowy
Lekki torcik z kremem na bazie sera mascarpone.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na biszkopt:
(dwa biszkopty w tortownicach o średnicy 16 cm)
6 jajek
120g cukru pudru
150g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
na krem:
500g sera mascarpone
300ml śmietany 36%
200g białej czekolady
1/3 fasoli Tonka
puszka ananasa
50g wiórków z białej czekolady
na dekorację:
120g białek
200g cukru drobnego
szczypta soli
na poncz:
sok ananasowy
likier kokosowy
Sposób wykonania:
1. Dzień wcześniej podgrzewamy śmietanę na krem, zalewamy nią czekoladę, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i połową cukru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i wanilią. Łączymy, delikatnie mieszając, białko z żółtkiem i mąką. Masą wypełniamy dwie formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut (test suchego patyczka).
Studzimy.
3. Ubijamy ser i śmietanę z czekoladą w jednej misce. Ścieramy na tarce fasolę Tonka, mieszamy.
4. Torciki kroimy na krążki. Nasączamy sokiem ananasowym (z puszki) z kilkoma łyżkami likieru. Na każdy krążek kładziemy krem, na to kawałki ananasa i posypujemy wiórkami z białej czekolady.
5. Białko z cukrem i solą umieszczamy w misce, w kąpieli wodnej. Mieszamy biało, aż rozpuści się cukier. Zestawiamy miskę i miksujemy białko na najwyższych obrotach miksera.
Kilka łyżek piany odkładamy do drugiej miski i barwimy na zielono.
6. Ciasto smarujemy zieloną pianą, odciskamy romby, a następnie wyciskamy białą pianę w zaznaczonych rombach.
Pianę przypalamy palnikiem cukierniczym. Dekorujemy zielonym pióropuszem ze świeżego ananasa.
Pierwszy raz widzę taka formę tortu uroczy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń