Rolada z kremem mango
Rolada z przepisu Christophe Michalak z programu france2. Nazwa oryginalna deseru to: rolada Pavlowa souvenir d'Australia. Rolada jest bardzo delikatna i ciekawa w smaku, warto wypróbować.
W tekście umieściłam, wyjątkowo i dodatkowo do moich zdjęć, zdjęcia oryginalnej rolady z programu telewizyjnego. Są to zdjęcia, które nie są opatrzone moim logo Sweet Orange.
Potrzebne składniki:
na ciasto do rolady:
150g białek (z 5 jajek)
150g cukru pudru
10g skrobi kukurydzianej
2g soli
na krem:
250g puree z mango
15g brązowego cukru
20g mąki ziemniaczanej
40g żółtek (z 2 jajek)
100g ubitej śmietany
2g żelatyny (1 płatek)
do dekoracji:
mango
ananas
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ubijamy pianę, dodajemy sól i partiami cukier. Na koniec miksowania dodajemy skrobię. Formę na roladę wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy białko. Pieczemy około 10 minut. Beza powinna być lekko rumiana, a na brzegach popękana.
2. Podgrzewamy puree z mango. Ubijamy, ręczną trzepaczką, żółtka z cukrem i mąką. Masę wlewamy do gorącego puree. Podgrzewamy do zgęstnienia masy. Dodajemy, wcześniej namoczoną w zimnej wodzie, żelatynę. Mieszamy i studzimy. Do przestudzonej dodajemy bitą śmietanę.
3. Rumianą stronę bezy posypujemy drobnym cukrem, odwracamy na drugi papier. Zdejmujemy, przylepiony do bezy papier do pieczenia, smarujemy kremem i zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu rolady.
Roladę dekorujemy kremem i owocami. W oryginale beza posypana jest jeszcze cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz