14.09.2016

BEZA Z KREMEM KAWOWYM

Beza z kremem kawowym



  Ciasto dla zwolenników tortu bezowego. Słodycz bezy przełamuje krem mocno kawowy i kwaśne śliwki kalifornijskie. Winności nadaje mu dekoracja z poziomek. W sumie bardzo smaczny deser do popołudniowej herbatki.




Potrzebne składniki:

na bezę :
150g białek 
150g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

na krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
4 żółtka
100g drobnego cukru
50ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 serka mascarpone

dodatkowo:
kilka orzechów włoskich, śliwek suszonych kalifornijskich 150g poziomek
20g czarnej czekolady

Sposób wykonania:

1. Białka ubijamy z solą i cukrem na puch. Dodajemy, mieszając na małych obrotach, mąkę i sok z cytryny. 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy bezę w dwóch miejscach. Możemy zrobić dwa koła lub dwa prostokąty, tak jak ja. Bezę pieczemy w temperaturze 120 stopni, około 120 minut. Po godzinie możemy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Beza będzie z wierzchu chrupiąca, w środku lekko miękka. Ważne, żeby była biała, dlatego trzeba kontrolować temperaturę (zależy to indywidualnie od piecyka).
2. W rondelku nastawiamy cukier i wodę na syrop, miksujemy żółtka, wlewamy syrop, cały czas miksując. 
W misce ubijamy masło, dodajemy po łyżce masy jajecznej. Dodajemy zaparzoną kawę (w minimalnej ilości wody) i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. 
3. Na jeden blat bezy nakładamy krem, kładziemy orzechy i suszone śliwki, przykrywamy drugim blatem. 











Ciasto dekorujemy kremem, owocami i struganą czekoladą.


Smacznego!


1 komentarz: